"Ens sentim molt orgullosos de la nostra llista del 20-D". Així ha rebutjat el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, fer una llista conjunta amb Convergència pel 26-J i ha mostrat, a més, el seu suport en aquest projecte perquè "mereix la confiança dels ciutadans".

Ho ha dit a Catalunya Ràdio, on ha afegit que aquesta és una llista "transversal" que representa actors de la societat que fins ara no ho havien estat i ha recordat que inclou gent d'Iniciativa i de l'antiga Unió.

President d'Espanya

"Presidiria el Govern espanyol perquè tot aniria més ràpid i ho arreglaria tot". Així s'ha referit Junqueras a la proposta que va fer-li ahir el ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, durant el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF). 

Quan va emplaçar-lo a presidir el Govern estatal, hi havia "molts testimonis" a la sala, unes 50 o 60 persones, ha explicat Junqueras, que ha afegit que entre simpàtiques rialles, el ministre va retirar "ràpidament" l'oferta.

Desobediència...

Durant la seva visita a Madrid, el vicepresident i conseller va deixar clar al Ministeri: "Desobeirem perquè hem de garantir els serveis mínims de la ciutadania", i va carregar contra el Govern de l'Estat perquè el sostre de dèficit que "ens imposa" és "insuficient, injust, arbitrari i contraproduent per als ciutadans".

Per més inri, va recordar, tant les institucions europees com l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), un òrgan creat pel Ministeri, "ens donen la raó" i asseguren que "aquests objectius ni són realistes, ni es poden complir".

...per revelar-se

No només Junqueras es va queixar durant el CPFF, també van fer-ho el País Valencià i les Illes Balears.  Això és una mostra que "hem guanyat la batalla comunicativa i de rigor intel·lectual", que s'ha acabat convertint en "un convenciment generalitzat de la ciutadania" i que posa de manifest que "últimament tenim certa capacitat de convenciment perquè no ens hem quedat sols votant en contra de les decisions del Ministerio".

"Com és que estant en funcions i sense una majoria parlamentària ens imposen un sostre de dèficit fins al 2019?", ha qüestionat amb incredulitat.

Fora d'aquestes disputes constants, Junqueras ha anunciat que per als pressupostos del 2016 –si s'acaben aprovant– s'incrementarà el percentatge del 71% que destina ara el Govern a despesa social i s'ha mostrat confiat que la CUP els acabarà aprovant.

Bosc madur

Vicepresident amb vicepresidenta, durant una reunió "cordial" però "difícil", van posar sobre la taula les seves discrepàncies i Junqueras no es va poder estar de dir-li que "el bosc madur que genera fruits és la República catalana".

També va traslladar a Soraya Sáenz de Santamaría que com a govern independentista que són, "actuarem en conseqüència".

Per això, li va deixar clar que si continuen utilitzant el Tribunal Constitucional –que és un "instrument polític al servei d'un govern i d'un partit polític"– per "perjudicar la feina d'aquest país" com tombar diferents lleis, ells no demanaran res, però la va avisar que d'aquesta manera "perjudiquen molts catalans i contravenen la unanimitat del Parlament".

Esperança pel pacte

La ciutadania està convençuda que hi haurà noves eleccions i, de fet, així ho van deixar clar el rei Felip VI i la resta de formacions, però Junqueras no es dóna per vençut i encara confia que en l'últim moment hi hagi una sorpresa a la catalana amb un pacte entre el PP i el PSOE. "Al gener, tothom donava per fet que hi hauria eleccions a Catalunya", ha recordat. 

En cas que ara no hi hagi pacte, Junqueras està convençut que després del 26-J, l'únic pacte possible continuarà sent el dels populars amb els socialistes perquè "serà l'acord que exigirà menys actors".