Els reclams volen d’una banda a l’altra entre els exsocis del Govern. Aquest dilluns a la tarda, Junts per Catalunya ha reclamat a ERC "deixar de marejar la perdiu i arremangar-se a pactar els pressupostos”. La resposta dels republicans no s’ha fet esperar, en boca del seu president Oriol Junqueras, que ha volgut fer una crida al conjunt de l'oposició “perquè tothom s’arremangui, hi posi una mica de la seva part i ajudi” el país i la seva gent amb l’aprovació d’uns pressupostos de la Generalitat pel 2023. I ha reblat el seu missatge: “Potser no són els que voldrien exactament. Potser preferirien posar en evidència les dificultats d’alguna formació. Però no és el moment de posar-nos en evidència”.

Ha estat durant la intervenció de la nova executiva d’Oriol Junqueras en el seu primer Consell Nacional d’ERC, el primer també del Govern en solitari. I ha defensat que ara és “l’hora de prendre decisions rellevants” i d’”actuar amb responsabilitat i generositat”, com, ha dit, “hem fet nosaltres a tot arreu”. En aquest sentit, el líder republicà ha defensat la reforma del delicte de sedició perquè aquells que volen atacar l’independentisme penalment “tinguin les menors eines possibles”. Ha assegurat que preferirien l’amnistia, però ha defensat el que s’ha aconseguit. I tot seguit s’ha preguntat: “Si amb la força que tenim hem aconseguit suprimir el delicte de sedició i rebaixar de forma contundent el de desordres públics, quantes més coses no aconseguiríem si aquells que sovint actuen des de l’egoisme actuessin amb la mateixa responsabilitat i generositat”.

Una crida a la “responsabilitat i generositat”, contra “egoistes, curtterministes i tacticistes”, que també ha traslladat a altres àmbits. “El país, la gent, la nostra societat necessiten que posem al seu servei totes les eines possibles, i totes les eines possibles inclouen els pressupostos”, ha afirmat Oriol Junqueras. El president d’Esquerra ha advertit que el context actual és complicat, “repercuteix de forma duríssima contra molta gent”, i que per això tothom ha de remar en la mateixa direcció. “No és el moment de posar-nos en evidència. Probablement no ho ha estat mai. Però ara menys que mai. Tohom hauria d’ajudar, com ho fem nosaltres en tants àmbits”, ha conclòs Junqueras.

 

Porta oberta al PSC

Han canviat molt les coses des que Oriol Junqueras, l'endemà de la ruptura del Govern, tancava la porta a uns pressupostos amb el PSC, que no estava "compromès amb la repressió". Aquest paradigma s'ha capgirat. Els comptes de la Generalitat ja van molt tard. Encara ni tan sols s'han aprovat per part del Govern en Consell Executiu, i els republicans no volen fer-ho fins que hi hagi tancada una majoria. Una majoria on ara podrien jugar-hi un paper els socialistes. Des de Calàbria ara situen totes les negociacions en un pla d'igualtat. "Tenim tots els escenaris oberts amb tots els qui estem negociant", asseguren fonts del partit. "Han passat coses", responen pel canvi d'actitud. Enmig hi ha hagut un acord amb La Moncloa per a la reforma del delicte de sedició. En qualsevol cas, Marta Vilalta ha deixat clar que esperen arribar a "principis d'acord" durant els pròxims dies. Però eviten fixar terminis.