El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat aquest dimarts que els republicans estan "oberts" a coordinar l'estratègia internacional de l'independentisme amb Junts: "Per nosaltres no quedarà", ha sentenciat.

Des de Bastia, a Còrsega, ha incidit en la importància de "construir complicitats internacionals". El líder republicà ha fet aquestes declaracions a l'ACN en el marc d'una jornada on s'ha reunit amb el president de Còrsega, Gilles Simeoni, ha participat en una trobada amb l'European Free Alliance -grup europeu del qual formen part els republicans- i ha intervingut en un debat sobre el futur d'Europa

 

Taula de diàleg

Junqueras també ha aprofitat, després de dies intensos arran de la crisi de Govern desencadenada per la designació de la delegació catalana a la taula de diàleg, per assegurar que la comunitat internacional reclama participació "sincera" en aquesta taula.

"La independència de Catalunya només serà possible amb el reconeixement d'aquesta comunitat internacional que ens demana que participem de forma sincera en el procés de negociació", ha reiterat.

Futur d'Europa

Durant la seva intervenció en el debat sobre el futur d'Europa, en el qual ha intervingut en italià -llengua que domina per haver cursat els seus estudis al Liceu Italià- ha defensat la via pacífica per assolir la independència: "No podem véncer si no ens mantenim en el camp de la democràcia, del civisme i el pacifisme". 

"No hem de tenir por del que diuen, ni tenir por de les presons, si tenim por hem perdut. Mantenint el nostre pacifisme, la democràcia i la dignitat, podrem construir una nova Europa", ha asseverat el líder republicà.

Tornar a la presó

Ha assegurat que quan els ciutadans d'una nació es pronuncien repetidament "de manera democràtica i pacífica" demanant un nou model institucional traduït en una nova república dins d'Europa, la resposta d'Europa i dels estats només pot ser la "democràcia".

"Alguns us diran que Europa no pot ser democràtica perquè ha de ser més forta, però això no es així, us enganyen. Europa només pot ser més forta si es més democràtica. I la comunitat internacional ho ha de saber", ha pronunciat Junqueras, que ha assegurat que estan disposats a tornar a la presó si la causa democràtica no és escoltada i si els ciutadans no tenen dret a votar. Aquesta afirmació ja la va fer el líder republicà fa unes setmanes durant l'acte de presentació del llibre de l'exdiputat Joan Tardà, quan va dir estar "disposat, si fa falta, a tornar a la presó" per defensar el seu "compromís" amb la independència de Catalunya.

 

També aquest setembre i en declaracions fetes des de Ginebra (Suïssa) al costat de la secretària general de la formació, Marta Rovira, Junqueras es declarava convençut que la comunitat internacional faria "gestos" amb Catalunya en la mesura que anés avançant la taula de diàleg amb l'Estat.

En aquella compareixença va reiterar que la posició dels republicans és negociar amb l'Estat perquè és "l'única manera" d'obtenir el reconeixement internacional, "imprescindible per fer la independència de Catalunya".