El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat que intueix que la comunitat internacional farà "gestos" amb Catalunya "en la mesura que nosaltres actuem en defensa" de la taula de diàleg amb l'Estat. 

El líder republicà ha fet aquestes declaracions als mitjans de comunicació aquest dijous des de Ginebra (Suïssa), on s'ha reunit amb la secretària general de la formació, Marta Rovira, en unes jornades de treball per preparar el curs polític. A la trobada també hi ha la secretària general adjunta, Marta Vilalta, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà i el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent

"La negociació amb l'Estat és l'única manera d'obtenir el reconeixement internacional, que és imprescindible per fer la independència de Catalunya", ha afirmat. De fet, Junqueras ha aclarit que "la independència és impossible sense el reconeixement internacional". "Per això estem obligats a defensar la taula, ja que és el consell que ens arriba sempre des de la comunitat internacional".

 

oriol junqueras marta rovira marta vilalta ginebra roger torrent - erc

Trobada dels dirigents d'ERC a Ginebra (Suïssa) / Foto: ERC

La presència de Sánchez

Preguntat per si una possible absència del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a la taula podria devaluar-la, Junqueras ho ha negat. "Ni per a nosaltres ni per a la comunitat internacional no es devalua en cap situació", ha dit tot afegint que l'únic que importa és el contingut i no qui hi haurà a la taula. D'aquesta manera també ha respost a la pregunta de si ell mateix podia participar representant el Govern. 

"Cadascun de nosaltres intentem ser el més útils possible. És molt poc rellevant el paper individual que cadascú faci", ha reivindicat, tot animant els independentistes a "posar-hi tota la intensitat i totes les ganes". Segons Junqueras, "qui més seriosament es prengui la taula amb l'Estat, més suports obtindrà".

Tanmateix, ara fa pocs dies, el mateix president de la Generalitat, Pere Aragonès, va dir que no concebia que el president espanyol no assistís a la trobada. Fins ara, la Moncloa no ha confirmat si Sánchez finalment hi participarà.

En aquestes jornades està previst que s'incorpori aquesta tarda el mateix president Aragonès, que per ara està coordinant la resposta del Govern a les destrosses causades a les terres de l'Ebre pels aiguats d'ahir. Quan s'incorpori serà la primera vegada que els quatre membres de la direcció d’Esquerra Republicana estaran físicament junts des que Rovira va marxar a l'exili. Per a Aragonès serà el segon contacte presencial amb la Marta Rovira des que és president de Catalunya. 

 

Imatge principal: Trobada dels dirigents d'ERC a Ginebra (Suïssa) / Foto: ERC