El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat que té "tota la confiança" en el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, malgrat la polèmica que l'ha perseguit els darrers dies després d'haver titllat el president a l'exili, Carles Puigdemont, de "tarat" per haver proclamat la independència. En una entrevista a TV Mataró, Junqueras ha subratllat que "tots els candidats d'ERC en qualsevol de les eleccions tenen tota la confiança" de la formació. En el cas concret del portaveu a la cambra baixa espanyola, Junqueras ha afirmat sentir-se "molt orgullós de la gent que sap rectificar", cosa que, a parer seu, Rufián ha fet de manera "molt clara".

Després de l'entrevista, Junqueras ha pres part de l’acte de presentació de Pim Camprubí com a cap de llista d'aquest partit a l’Ajuntament de Mataró, i ha defensat les polítiques industrials i educatives que ERC està duent a terme al capdavant del Govern. Ha animat els membres de la formació local a sumar-se a l'objectiu d'aconseguir "grans majories" per poder tirar endavant projectes "ingents" com la independència de Catalunya. "Alguns hi hem sacrificat el millor que teníem, com la nostra llibertat. No volem renunciar a aquests objectius, volem fer realitat la república i la independència. Amb les millors eines servirem millor a la gent. I per fer-ho necessitem construir majories el més àmplies possibles", ha afegit.

Junqueras Mataró TV ACN

Rufián va fer les declaracions al programa Planta Baixa de TV3, i van provocar un gran escàndol, perquè no només es van interpretar com un atac a Puigdemont sinó als partidaris de proclamar la independència. Després el portaveu d'ERC al Congrés va matisar les declaracions, i va indicar que s'havia equivocat en expressar-se.

L'historial de Rufián contra Junts i la figura de Puigdemont comença a ser llarg. El passat mes de març, el diputat dels republicans va donar per bones les informacions de la caverna mediàtica que vinculen el president a l'exili amb una presumpta trama russa del procés i que van provocar un profund malestar a les files de Junts i van acabar aterrant al Govern i al Parlament. El vicepresident, Jordi Puigneró, va demanar al president, Pere Aragonès, si les paraules de Rufián responien a la posició d'Esquerra Republicana i li va transmetre el seu enuig. 

Posteriorment, la més recent va ser la que Rufián va dirigir al diputat dels comuns Jaume Asens. En una dura rèplica, Rufián va recordar el suport que va donar l'ex primer ministre francès i regidor Manuel Valls a Ada Colau perquè repetís com a alcaldessa de Barcelona. "Ja n’hi ha prou, Jaume, de trencar ponts amb ERC”. I, abans d'abandonar la tribuna, va reblar en to despectiu: “Deixa d’anar tant a Waterloo, vinga!”. La frase va estar aplaudida ostensiblement pels diputats d'ERC.