"És una causa que té una orientació política, que és criminalitzar tota una ideologia i tot un moviment pacífic que està defensant una idea que és plenament legal, que és la de l'independentisme. Es defensa des de fa molts anys i s'està criminalitzant per eliminar-la del mapa polític". Així ha explicat l'advocat d'Oriol Junqueras, Andreu van Den Eynde, l'estratègia de defensa dels processats. Més dura i sense témer res.

Fa sis mesos que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart són a la presó, i avui, juntament amb Junqueras, han posat damunt la taula les sensacions que han tingut durant tota la instrucció del cas, que han expressat durant la declaració davant el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena sense pensar en si això pot perjudicar la seva defensa o la seva situació actual.

Un cop acabades les declaracions, Van den Eynde ha exposat que "la instrumentalització del procés el que evita és la solució política necessària d'un conflicte polític". L'advocat de Junqueras, juntament amb el de Sànchez i la de Cuixart, ha explicat que la coincidència de l'enduriment de les intervencions ha arribat de manera natural després de veure els arguments que interlocutòria rere interlocutòria van derivant cada cop més en una ideologia política.

Sense estratègia conjunta

L'advocada de Cuixart, Marina Roig, ha explicat que no hi ha una estratègia conjunta, sinó que "totes, de manera natural", arriben a la mateixa conclusió després del canvi de tendència de les resolucions que s'han anat dictant. "Avui, amb les indagatòries, teníem l'oportunitat de posar-ho de manifest", ha dit Roig.

"El que fem ara, amb més serenitat que abans, és dir el que pensem, i ja és molt més difícil discrepar. Tots ens hem adonat del que significa aquest procediment i la convergència és més evident", ha dit Andreu van Den Eynde sobre l'estratègia de defensa.

L'advocat de Jordi Sànchez, Jordi Pina, ha remarcat que l'evolució de Pablo Llarena es veu clarament en la redacció i els arguments de cadascuna de les interlocutòries: "Hi ha un reguitzell de resolucions judicials i els processats arriben a la conclusió que realment no estan obtenint un judici just". I avui "han transmès la sensació que han anat tenint en el transcurs de la investigació. Era una oportunitat de transmetre aquestes sensacions", ha exposat Pina.

Objectivitat de l'instructor

I és que Jordi Sànchez, segons el seu advocat, té "dubtes clars sobre la necessària objectivitat del jutge instructor", i així l'hi ha comunicat avui al final del seu torn de paraula. "Quan les coses es diuen amb respecte i educació, no són necessàriament menys importants que quan es diuen cridant", ha conclòs Pina.

Justament Pina és qui ha notat més aquesta evolució del relat de Llarena, que s'ha hagut de posicionar cada cop que l'hi han demanat davant un ple d'investidura. "Em permet fer una comparativa de com anem evolucionant, cap a malament, entrant directament en aspectes clarament polítics", ha dit Pina, que també ha explicat que aquesta situació no es pot amagar als clients.

Procediment polític

Tots tres advocats mantenen que sempre han tingut una estratègia de defensa política perquè tenen molt clar que "aquest procediment té un procediment polític clar", i asseguren que hi ha hagut alguns aspectes de les darreres resolucions que parlen directament de la ideologia dels processats. "Quan li diuen 'a vostè no el deixo sortir perquè té una ideologia concreta', en podem dir com vulguem, ho podem disfressar com vulguem, però des del sentiment de la persona que rep aquest comentari des d'una resolució judicial, molt tranquil i molt serè no hi pot quedar, pel que fa a l'objectivitat de les persones que l'estan judicant", ha exposat Jordi Pina.

"Un jutge d'instrucció li ha impedit ser president i cal poder-li demostrar que està equivocat. No faria actuacions delictives, faria actuacions des del diàleg i buscant la concòrdia", ha reblat l'advocat de Jordi Sànchez.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat