Pujant el to, com ho han fet avui també Oriol Junqueras i Jordi Sànchez, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart ha replicat al magistrat Pablo Llarena que no hi ha llibertat ideològica.

Cuixart ha fet una curta però contundent compareixença al Tribunal Suprem en la declaració indagatòria per conèixer personalment els delictes pels quals se'l jutjarà. En 15 minuts i en una declaració que portava escrita i ha llegit ha denunciat la vulneració del dret a la defensa.

Ha recordat al jutge que els catalans fa anys que es manifesten i que ho fan de manera pacífica. I ha defensat la protesta ciutadana com a eina per canviar les coses, com quan es poden manifestar els jubilats, i ha reivindicat que a Catalunya sempre s'han exercit els drets pacíficament, negant d'aquesta manera l'acusació de violència que dona peu al delicte de rebel·lió pel qual està processat.

Cuixart ha retret a Llarena que s'està criminalitzant la protesta pacífica i ha exposat que l'única violència que hi va haver l'1 d'octubre va ser la violència policial.

Justament avui fa 6 mesos que Jordi Cuixart, juntament amb Jordi Sànchez, fa 6 mesos que és a la presó de Soto del Real. Hi va entrar el 16 d'octubre després de comparèixer a l'Audiència Nacional citats per la jutgessa Carmen Lamela.