La decisió del Govern espanyol d’intervenir l’autonomia financera de Catalunya tindrà efectes perniciosos per l’economia catalana, i especialment per tota una sèrie de serveis socials que no podran ser atesos convenientment. “Ens intervenen i ens prohibeixen ajudar la gent”, ha assegurat el vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, que ha anunciat, en una entrevista al Telenotícies de TV3, la intenció del Govern de presentar “un recurs amb efectes suspensoris” per evitar el venciment de l’ultimàtum de 48 hores, a comptar des de la publicació de l’ordre al BOE dissabte al matí.

Davant la perspectiva que el Govern espanyol prengui el comandament dels comptes catalans, Junqueras ha recordat que el Govern “compleix millor que mai la llei d’estabilitat pressupostària” i per això “els proveïdors cobren millor que mai”, mentre que l’executiu de Rajoy “se salta totes les lleis”, per afegir que la suspensió de l’autonomia finacera afectarà serveis com ara la renda mínima garantida i molts d’altres que “quedaran bloquejats”.

Referèndum "més necessari que mai"

A més, el vicepresident ha afirmat que la maniobra del Govern espanyol fa el referèndum “més necessari que mai”, ja que la intervenció dels comptes el que fa és que “els irresponsables impedeixin als responsables” fer la feina que els pertoca, per afegir que precisament els que volen intervenir l’economia catalana són “els que s’han polit el fons de reserva de la Seguretat Social”. “És indispensable que els ciutadans votin, perquè els que criden a no votar aplanen el camí al Partit Popular, ha acabat.

Dissabte al matí es va publicar l’ordre del Ministeri d'Hisenda en què es donaven 48 hores d’ultimàtum perquè la Generalitat acceptés tornar a donar informació sobre les despeses financeres, a més d'anunciar que les mesures es duran a terme “mentre es mantingui l’actual situació que amenaça el funcionament correcte de la Hisenda Pública i posa en risc l’interès general”.

Divendres, després del Consell de Ministres, Cristóbal Montoro va anunciar la "instauració d'un mecanisme de control de despesa", per poder "garantir els pagaments de la Generalitat". El ministre va assegurar que no era una intervenció competencial perquè no decidia en què es gastarien les partides.