La ministra d'Indústria, Turisme i Comerç, Reyes Maroto, ha avisat aquest dissabte que a la taula de diàleg, el govern espanyol treballarà en el marc de la llei i la Constitució. "Tot el que estigui dintre de la Constitució s'abordarà en aquesta taula, tota la resta seran desitjos, seran posicions que tindran difícil que ens trobem en aquest camí", ha alertat en declaracions a Catalunya Ràdio, on ha demanat una reflexió als independentistes.

La ministra ha assegurat que el govern espanyol respectarà la Constitució, i ha indicat que el PSOE és un partit "d'estat que sap respectar les regles per generar una estabilitat política". "No ens mourem d'allà", ha reblat.

Els temes de conversa de la taula

En aquest sentit, ha indicat que en aquesta taula es parlarà d'allò que és "urgent", que és la reactivació econòmica, estabilitat política i deixar enrere la pandèmia. Segons ella, és una oportunitat única per impulsar les bases del creixement i cohesionar el territori. Maroto ha opinat que és un "clamor" que cal deixar enrere la "confrontació política" entre governs, i ha criticat que el PP vulgui continuar vivint en aquest "mal passat".

"Li demanaria al PP que escolti la societat catalana. Espero que Casado hagi marxat de Barcelona amb aquest clamor, que és que cal afrontar el futur, els desafiaments són enormes i si treballem junts ho abordarem millor", ha conclòs.

Sobre la fotografia del rei amb el president del Govern, Pere Aragonès, Maroto ha donat la benvinguda a aquest gest i ha dit que espera que serveixi per "tendir ponts i tornar a abordar els grans desafiaments que hi ha sobre la base del diàleg i la concòrdia".

La ministra ha indicat que espera que aquesta normalitat ja sigui aviat allò "quotidià", perquè "és el que espera la societat catalana i espanyola, i també els empresaris".

Els indults

Pel que fa als indults, ha remarcat que el govern sempre ha volgut "deixar enrere el passat que va heretar" i mirar cap a un futur "basat en la conciliació, la concòrdia i el treball dur de les institucions amb la societat catalana integrada en el conjunt d'Espanya".

Pere Aragonès ja va anunciar aquest dissabte que no assistirà a l'acte que Pedro Sánchez protagonitzarà dilluns al Gran Teatre del Liceu, a Barcelona, on s'espera que defensi els indults i doni detalls sobre la seva agenda per a Catalunya. El president de la Generalitat ha decidit mantenir l'agenda institucional, que concretament dilluns, passa per una visita a les Terres de l'Ebre. Ara com ara no ha transcendit si hi haurà representació del Govern a l'acte de Sánchez davant unes 300 persones de la societat civil. Aragonès, se suma, així, a la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, que també ha declinat l'assistència i ha retret a Sánchez que l'Estat mantingui la via repressiva contra l'independentisme.

 

Foto principal: La ministra Reyes Maroto / Europa Press