El president d'ERC, Oriol Junqueras, traslladarà aquest divendres al líder de Podemos, Pablo Iglesias, la posició dels republicans sobre els pressupostos. Segons han explicat fonts properes a Junqueras a El Nacional, a la reunió es tractaran molts temes, però que si Iglesias li demana que aprovin els comptes de l'Estat, el president dels republicans li traslladarà que perquè els aprovin cal que el govern espanyol faci moviments en dues qüestions clau: la situació dels presos i l'autodeterminació.

En aquest sentit, les mateixes fonts han indicat que podria instar el líder de Podemos que demani a Sánchez que la fiscalia retiri els càrrecs contra els presos.

La reunió es durà a terme aquest divendres a la presó de Lledoners, on està reclòs Junqueras, a petició d'Iglesias. Fonts dels republicans asseguren que el president del seu partit ha acceptat la reunió com ho fa amb totes les peticions que li fan, siguin de líders sindicals o de representants d'altres partits polítics.

D'aquesta manera, deixen clar que no es tracta d'una reunió sobre pressupostos, com asseguren fonts properes a Iglesias, però que Junqueras està obert a parlar de tot, i que, si Iglesias treu el tema dels comptes de l'estat espanyol, Junqueras li traslladarà la posició d'ERC. 

ERC manté les mateixes condicions 

Els republicans han assegurat en diverses ocasions que el seu partit no donarà un suport ni "actiu ni passiu" als pressupostos de l'Estat si no hi ha "moviments" del govern espanyol pel que fa als presos i pel que fa a l'autodeterminació. ERC considera que "fa molts dies" que Pedro Sánchez està al govern i que només "han millorat les paraules". Per això, asseguren que si no hi ha moviments, "ERC no té res a negociar amb els pressupostos a Madrid".

De fet, aquest dimarts la portaveu d'ERC al Parlament, Anna Caula, va insistir en aquest posicionament i va instar Podemos a platejar-se "com actuarien ells si tinguessin Pablo Iglesias a la presó acusat de rebel·lió?". "Si una cosa no ens abandona és la valentia; treballem per millorar els drets socials, però també rebels davant la situació totalment injusta; a Espanya hi ha presos polítics, sobre la taula hem de poder parlar de tot", va reclamar Caula als comuns per establir una negociació de pressupostos.

També el portaveu adjunt dels republicans al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha instat Iglesias a "pressionar en un despatx de la Moncloa per alliberar nou demòcrates d'una condemna salvatge, injusta i venjativa", en lloc "d'anar a pressionar a una cel·la de Lledoners".