Aquest dimecres 1 de setembre, una delegació d’Esquerra Republicana encapçalada pel president d'ERC, Oriol Junqueras, el president de la Generalitat i coordinador nacional d’Esquerra, Pere Aragonès, i la secretària general adjunta, Marta Vilalta, viatgen a Ginebra per trobar-se amb la secretària general del partit, Marta Rovira.

La primera trobada dels líders d'ERC serà a Suïssa. És la primera vegada que estaran físicament junts tots quatre membres de la direcció d’Esquerra Republicana des que Rovira és a l’exili. A la trobada, s’hi sumaran altres membres del partit que participaran en unes jornades de treball per encarar el nou curs polític. 

Per al president de la Generalitat, Aragonès, serà el segon contacte presencial amb la Marta Rovira des que és president de Catalunya. 

Hoy el presidente, y coordinador nacional de ERC, Pere Aragonès, y la secretaria general de ERC, Marta Rovira, se reunen en Ginebra - Arnau CarbonellPere Aragonès en la seva primera visita a Marta Rovira. - Arnau Carbonell

La taula de diàleg, pròxima

Aquesta trobada es produeix dies abans de l'anhelada taula de diàleg, que s'espera celebrar la setmana del 13 de setembre i la formació d'ERC voldrà acabar d'esclarir les seves posicions. Aragonès, que encapçalarà la delegació estatal en la reunió de diàleg, va expressar la seva voluntat de que el president espanyol, Pedro Sánchez, hi fos present: "No concebo una reunió en la qual no hi sigui".

El president va explicar que els dos executius estan parlant per concretar la data de la cita, que en aquests moments "balla" entre dos dies. Segons fonts d'Europa Press, es parla del dijous 16 o el divendres 17 de setembre.

Aragonès també va reivindicar la importància que es reactivi el diàleg entre els dos executius per resoldre el conflicte català, que va quedar en un segon pla quan va irrompre la pandèmia de la covid-19 i després no es va reprendre per la situació d'"interinitat política" a Catalunya. "Comencem de nou", va celebrar el president, que va advertir que serà "una negociació complexa".

Més pressió

La portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu en què ha subratllat la transcendència d'aquesta cita, ha dit que el Govern espera que sigui el "tret de sortida d'una nova etapa entre el govern català i el govern espanyol".

Tot i que Plaja ha assegurat que no li consta que des del govern espanyol s'hagi avançat la no-assistència de Sánchez a la reunió, des de les files socialistes la vicepresidenta primera del Parlament, Eva Granados, va treure transcendència a la presència del president espanyol a la reunió.

Malgrat aquesta exigència, el Govern tampoc ha avançat qui acudirà a la reunió, i s'ha limitat a assegurar que seran "representants del Govern".

Tampoc s'ha concretat encara l'ordre del dia, tot i que Plaja ha insistit que els temes principals són el dret a l'autodeterminació i l'amnistia. Això "no vol dir que no n'hi hagi d'altres", en referència a la possibilitat que l'Estat hi incorpori altres qüestions, però afegint que hi ha altres espais, a cada espai el tema corresponent. 

Imatge principal: Pere Aragonès, Oriol Junqueras i Marta Vilalta; d'esquerra a dreta. - Europa Press