El vicepresident Oriol Junqueras, el conseller Joaquim Forn i els líders de les entitats independentistes Jordi Sànchez i Jordi Cuixart continuaran a la presó fins al judici, per ordre del Suprem, que al març dictarà ordre de detenció internacional contra Carles Puigdemont.

Així li ho han confirmat a Efe fonts d'aquest tribunal després que Pablo Llarena, el jutge del cas sobre el procés independentista al Suprem, hagi confirmat avui la presó preventiva per a Sànchez, seguint el mateix guió que el va portar divendres passat a mantenir a la presó Forn.

En aquest sentit, també apunten que és possible que s'incrementi el nombre d'implicats que entri en presó preventiva. Al Suprem, s'espera que Llarena dicti al març ordres de processament no només per als quatre abans citats, sinó també per a d'altres, com els membres del Govern a Bèlgica.

En el seu cas, els actes asseguren que aniran acompanyats d'ordres de detenció internacional que, molt possiblement, portin també Puigdemont i els consellers a presons espanyoles, sempre que Bèlgica els lliuri pel delicte de rebel·lió, a més d'altres.

Reiteració i fugida

Aquest delicte, apunten, serà clau per mantenir la presó preventiva, ja que la duresa de la condemna que preveu, sumada al càstig per d'altres tipus penals com la malversació, es constituirà, segons fonts del Suprem, en un motiu que suporti el temor a una fugida, fins i tot per als imputats que han comparegut davant la Justícia.

Pel que fa a la reiteració delictiva, que és el motiu que fins al moment el magistrat del cas ha argüit per mantenir les ordres de presó preventiva, Llarena assenyala en el seu acte d'avui confirmant la presó preventiva per a Sànchez que perviu el "pla de secessió que recull el document Enfocats, en el qual es contemplava abordar una legislatura constituent amb posterioritat a la desconnexió de l'Estat espanyol".