Oriol Junqueras està traient tot el suc i més a les últimes hores que probablement li quedin en llibertat abans que el Suprem no es pronunciï sobre el recurs de la Fiscalia contra el tercer grau dels presos independentistes. El president d'Esquerra Republicana es troba immers en un marató de visites institucionals. Aquest dijous s'ha reunit amb el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre. 

Quan ara fa tres setmanes va poder començar a gaudir de les primeres sortides diürnes del centre penitenciari, l'exvicepresident va activar-se per impulsar la candidatura de Pere Aragonès fent-li costat en diversos actes de campanya. Però Junqueras va reservar-se també una part de l'agenda per reestablir ponts amb actors que els republicans assenyalen com a imprescindibles en el seu renovat full de ruta cap a la República. Per poder-ho compaginar amb la campanya i la família, els contactes van ser per telèfon. Passades les eleccions, ha iniciat una roda de trobades presencials. 

Junqueras ha visitat la seu de Foment del Treball, a la Via Laietana de Barcelona, on l'ha rebut el president de l'entitat. Tots dos han abordat la situació econòmica actual, derivada de la crisi de la pandèmica i han compartit la necessitat de treballar per la reconstrucció. 

Un Govern solvent

Amb el resultat electoral a la mà, la patronal demana als partits que l'acord per fer Govern arribi com abans millor. Alhora, insisteixen en la necessitat que l'executiu que surti sigui estable i solvent i recorden que el país no es pot permetre que s'hagin de repetir eleccions per la manca de consens entre els partits, ja que això implicaria un any més perdut que seria mortal per l'economia catalana.

Des de Foment, a més, reclamen que el nou govern estableixi un pacte amb els agents socials per a la elaboració dels nous pressupostos de 2021, que posin el focus en la gestió dels fons europeus Next Generation. 

Guanyar aliats

De la seva banda, el gir estratègic d'Esquerra Republicana planteja com a indispensable que abans de fer cap nou pas cap a la indepèndència es cal haver treballat i guanyat la simpatia de sectors que fins ara no han estat afins a la causa. Aquí s'emmarca Foment del Treball, però també Pimec, amb qui s'ha trobat també aquesta setmana, i altres entitats i organitzacions com els sindicats. Junqueras s'ha entrevistat també amb el secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, i amb el de la UGT, Camil Ros i també amb representants de la Intersindical.