Barcelona / 21-12-15 / Roda de premsa de Gabriel Rufian, Oriol Junqueras i Santi Vidal a la seu d'Esquerra Republicana de Catalunya l'endemà de les eleccions generals. / Foto: Sergi Alcàzar

El president d’ERC, Oriol Junqueras, no veu les noves portes obertes que la nit del 20D va anunciar Artur Mas, ni el referèndum que proposa Podem, que segons el líder republicà, és “inviable”.

Només han passat unes hores des que es van obrir les urnes i ja són evidents les discrepàncies entre Mas i Junqueras en la lectura del nou escenari que s’ha obert a l’Estat espanyol.

De fet, a la mateixa hora en què el candidat de DiL, Francesc Homs, insistia a mostrar-se receptiu sobre la proposta de referèndum que van plantejar els podemites durant la campanya, Junqueras desplegava tota la seva capacitat d’ironia –que pot ser desbordant– per posar-ne en dubte la possibilitat real.

Segons el seu parer, aquest escenari exigiria “demanar permís a PP, PSOE i Ciutadans” i aquests mai ho acceptarien.

El líder d'Esquerra ha recordat que en setze ocasions s’ha defensat el referèndum català al Congrés i que en totes elles ha estat desestimat. “Si han decidit que han canviat d’opinió que ens ho facin saber”, ha demanat en ser interrogat sobre la possibilitat que el PSOE intentés buscar un acostament als republicans per sumar forces al Congrés.

“Vostè creu, seriosament, que el PSOE oferirà un referèndum sobre Catalunya?”, ha interrogat Junqueras davant la insistència dels periodistes. “La nostra obligació és ser realista”, ha reblat.

“Aquí les portes obertes són les que va obrir el poble de Catalunya votant una majoria al Parlament de Catalunya”, ha advertit.

“Nosaltres hem de fer un referèndum demanant permís per fer-lo? Que no hem estat atents al que ha passat en aquest país els darrers anys? Ningú és més partidari que ERC de fer referèndums. Però, quin? El referèndum sobre la constitució catalana. Per què? Perquè aquest sí depèn de la societat catalana i no del permís de PP, PSOE i Ciutadans”, ha advertit en un missatge directament dirigit a Convergència.

Junqueras ha desvinculat els resultats de diumenge de les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP per a la investidura d'Artur Mas i s'ha mostrat "absolutament convençut" que hi haurà acord malgrat la petició dels cupaires per buscar un candidat alternatiu.