El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha pronosticat que el 20D planteja un nou panorama polític a Catalunya i a l'Estat espanyol. “S’obren portes interessants. Catalunya pot tenir un paper en el conjunt de l’Estat”, ha afirmat.

Mas ha comparegut amb el candidat de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, per valorar els vuit diputats –empatats amb el PSC en tercera posició en escons però quart en vots– que han obtingut en un context "molt complicat", "després de ser "identificat com a peça clau del procés i de ser despietadament atacats pels poders de l'Estat",

Aquesta coalició, que inclou CDC i Demòcrates de Catalunya, va concórrer a les anteriors eleccions sota les sigles de CiU, amb Unió, i va sumar 16 diputats. Aquest cop n'ha obtingut la meitat i els seus ex socis democratacristians no han aconseguit representació.

No obstant, el nou repartiment de forces al Congrés dibuixa un nou escenari en què qui vulgui governar haurà de buscar suports.

“No sabem quantes, però unes quantes portes s’obren. S’han de jugar amb intel·ligència”, ha afirmat Mas tot subratllant que l'objectiu de Democràcia i Llibertat serà la defensa dels drets democràtics, socials i econòmics de Catalunya.

Referèndum

En la seva intervenció, Mas s’ha sumat a la felicitació que instants abans havia expressat el candidat Francesc Homs a En Comú Podem i a ERC, i ha recordat al líder de Podem, Pablo Iglesias, el seu compromís sobre el referèndum català.

“Prenem la paraula de Podem i Pablo Iglesias, en el sentit que no investiran a ningú a l’Estat espanyol ni donaran suport a cap govern que no defensi un referèndum vinculant a Catalunya”, ha subratllat.

El president ha emfasitzat en aquest punt que el vot a Catalunya ha estat important perquè la formació morada hagi obtingut un resultat com el que ha registrat. “Això obliga molt als qui han assumit una promesa tan solemne davant el poble de Catalunya”, ha reblat.

Igualment, ha volgut subratllar que el resultat electoral demostra que “aquells que donaven canya a Catalunya no se’n surten ni a Catalunya ni a la resta de l’Estat”. “Una lliçó: donar canya a Catalunya no té premi”, ha sintetitzat.

La conclusió de Mas davant la constatació que la situació política a l’Estat espanyol serà d’una gran complexitat és que Democràcia i Llibertat es mantindrà a l’expectativa en aquest nou Congrés de diputats.

Ni morts ni enterrats

De la seva banda, Francesc Homs s’ha mostrat “raonablement satisfet” amb el resultat. Després que la nit electoral ha començat per a DiL amb el trasbals d'un sondeig a peu d'urna que els desplaçava a la cinquena posició, l'empat amb PSC a 8 diputats a la tercera plaça no ha semblat tan greu.

“Una salutació cordial a aquells ens donaven com a morts i enterrats, ni estem morts ni estem enterrats", ha ironitzat Homs.

El candidat ha insistit també en la complexitat que representa el nou mapa i que DiL es mantindrà expectant per veure quins passos fa la política espanyola en les pròximes setmanes perquè la situació “ha canviat en profunditat”.

Mal començament

La nit ha començat molt fosca per a Democràcia i Llibertat, quan els sondejos a peu d’urna els han fet caure fins a la cinquena posició amb 6-7 diputats.

El responsable de campanya, Jordi Cuminal, ha comparegut poc després de les vuit del vespre davant la premsa per avançar que no farien valoracions fins a no disposar de dades reals.

Les cares eren llargues. I la presència de dirigents entre els periodistes pràcticament nul·la, tret del número cinc per Barcelona, Miquel Puig, i responsables polítics com l’exalcalde Xavier Trias o el líder de Demòcrates de Catalunya, Antoni Castellà.

La resta de dirigents han seguit l’escrutini en una sala annexa o bé des d'una sala de la primera planta del Museu a la qual només hi podien accedir els membres del comitè de campanya.

Però a mida que s’han anat obrint les paperetes, els responsables de DiL han començat a respirar alleugerits.

Després de començar la nit sentint l’esglai d’una caiguda fins a la cinquena posició, compartir durant una bona estona el segon lloc empatat amb ERC a 9 diputats s’ha convertit en un baló d’oxigen.

L'escó que fins el darrer moment ha ballat a Lleida ha deixat, però, la candidatura que encapçala Homs en tercera posició, empatada amb la de Carme Chacón. Vuit diputats i 565.501 vots. I els exsocis d'Unió fora del Congrés. Aquest ha estat el balanç final.