El líder d'ERC, Oriol Junqueras, manté la mà estesa al diàleg i defensa que la sentència no aproparà la solució sinó "tot el contrari".

Així ho ha afirmat en una entrevista per escrit a Tele 5. En aquest sentit, Junqueras ha afegit que si algú creu que condemnant-lo a 25 anys de presó se solucionarà alguna cosa, "no entén res de res".

Respecte als pactes postelectorals a l'Ajuntament de Barcelona ha retret a l'alcaldessa en funcions, Ada Colau, que accepti els vots de l'exprimer ministre Manuel Valls. "Nosaltres en cap cas i cap circumstància no governaríem amb la dreta més reaccionaria i nacionalista. No basem la nostra política en l'odi i la venjança", ha assegurat.

En la missiva, Junqueras envia un clar missatge a Pedro Sánchez: "Nosaltres no som els que ens aixequem del diàleg per una manifestació ultra a Colon. No som els que denunciàvem els cops de la Policia l'1 d'octubre i canviem d'opinió quan arribem al Govern. I, malgrat tot, seguim amb la mà estesa, perquè aquest conflicte polític s'ha de resoldre amb diàleg i política i no des dels tribunals." 

Preguntat per les paraules del fiscal al judici del procés, que el qualificava com "el motor principal de la rebel·lió", Junqueras escriu: "Des que tinc consciència m'he considerat un home de pau. Aquestes acusacions em semblen ridícules i una mostra de com està polititzat aquest judici. El que sí que sembla clar és que amb aquest fet i considerant-me l'artífex, el que pretenen és escapçar el moviment independentista. Amb això l'únic que faran és produir l'efecte contrari", ha indicat.