El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, s'ha mostrat en plena sintonia amb el missatge de la CUP. Assegura que està "totalment d'acord" amb la resolució dels cupaires que insta el Govern a "posar-se les piles". La militància cupaire va enviar ahir un clar ultimàtum, posant JxSí directament contra les cordes. 

Després, que en l'Assemblea Nacional d'Esparreguera de la CUP, la militància aprovés una esmena que insta a "deslliurar-se" del pacte, sobretot si no es fan passes clares cap a la ruptura, el republicà ha dit que hi està d'acord. "Posem-nos tots les piles, sempre", ha respost Junqueras quan se li ha preguntat pel tema durant una entrevista a RAC1.

De fet, el vicepresident s'ha mostrat convençut que la CUP "és un soci absolutament fiable", tot just un dia abans que el Govern presenti el projecte de llei de pressupostos de la Generalitat. "La primera opció és intentar aprovar-los amb ells", ha explicat. Igualment, dóna per fet que els comptes tiraran endavant i que "no hi haurà eleccions a la tardor". Junqueras ha garantit que ell personalment està actuant amb "el màxim nivell de coherència" respecte a allò que sempre ha defensat ERC: la independència i la defensa de la justícia social.

Pressupostos

En aquesta mateixa entrevista, Junqueras ha avançat avui que els pressupostos per a aquest any inclouen un augment de 701 milions en la despesa social i treball (211), en concret per a les partides de salut (317), educació i serveis socials (211), a més d'uns 50 milions d'euros més per a universitats, innovació i investigació, entre d'altres novetats.

Són uns pressupostos "expansius en molts àmbits de caràcter social", ha remarcat. En aquest sentit, assegura que les partides socials suposen "més del 73%" del pressupost, però a la vegada seran "molt realistes". "Seran uns molt bons pressupostos, els primers pressupostos en què no hi haurà cap ingrés pintat", ha dit.