El president d'Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, ha esclatat contra els polítics que s'han quedat "sense forces" i "sense projecte". En l'assemblea extraordinària del partit a Tarragona, on s'ha reelegit Pau Ricomà, actual alcalde, com a cap de llista, el líder republicà ha empunyat el micròfon i ha criticat: "La societat està molt més a l'alçada que alguns dels seus representants polítics". A més, ha assegurat que últimament sent "masses veus de resignació" que les relaciona amb "un derrotisme imposat d'aquells que s'han quedat sense ganes, sense forces i sense projecte". Junqueras ha dit, en contraposició, que aquest país "és capaç de fer grans coses en tots els àmbits: la llengua i la cultura, l'economia, la societat i els drets socials".  Tot això, segons el líder d'ERC, és el que el seu partit defensa sense "cap vergonya" i amb "orgull".

 

Cal recordar que l'executiu està reunit avui en el que és la segona Jornada de Treball del Govern, que s'ha centrat en els efectes de la guerra a Ucraïna, però també en llimar les diferències i les discrepàncies entre els socis de govern. La trobada ha començat a les 10 del matí al Palau de Pedralbes i han assistit tots els membres de l'executiu i dels secretaris generals. Junqueras no forma part de la composició del Govern, per tant, no ha participat. El líder d'ERC s'ha desplaçat fins a Tarragona per donar-li suport a Ricomà com a nou cap de llista del partit per una capital de comarca "més justa, equitativa i amb més oportunitats per a tothom". Junqueras, durant la seva intervenció s'ha recordat d'altres formacions polítiques i ha desbarrat dels polítics que ja no tenen forces i que han perdut el projecte.

Jornades de convivència

El Govern ha anunciat un "consens" entre els seus membres pel polèmic acord del català. Durant la segona jornada de treball de l'executiu català, la portaveu Patrícia Plaja ha assegurat que el Govern ha assolit quatre punts de consens sobre la llengua. Entre aquests punts destaca que "es considera que l'acord del Parlament és una bona proposta, un bon punt de partida". "Aquest Govern posa en valor el gran consens polític en la defensa del català. El que cal és seguir fent tot el possible en tots els àmbits: Govern, Parlament i societat civil. S'ha de fer de manera coordinada i junts", ha expressat Plaja.

La portaveu ha recordat que "la realitat és que la llengua més feble en coneixement, en capacitat d'ús a les escoles i instituts de Catalunya és la llengua catalana", motiu pel qual "l'objectiu de les accions (del Govern) és protegir i enfortir el català". "És la prioritat del Govern, amb el màxim consens possible", ha afegit. Llavors, s'ha arribat a tres punts de consens més: que l'executiu català "està absolutament compromès amb l'impuls arreu en tots els seus àmbits de l'ús, l'aprenentatge i la defensa de la llengua catalana com a llengua pròpia del país", que "el català és i seguirà sent la llengua vehicular de l'escola" i que el Govern "treballa per trobar tots els mecanismes possibles per acabar amb la judicialització del català a les escoles i en tots els àmbits, per apartar els tribunals de les decisions lingüístiques". Tot i això, destaca el fet que el polèmic acord del català es consideri "un bon punt de partida".