Pactaria a hores d'ara Esquerra Republicana amb el govern espanyol uns pressupostos? Els republicans asseguren que la confiança està trencada. S'acumulen escàndols com el CatalanGate o la fracassada taula de diàleg, però sobretot en els últims dies el que ressona és que l'estat només hagi complert amb un terç de les inversions previstes a Catalunya. La resposta de l'independentisme és clara: si el govern de Pedro Sánchez no sap invertir, que traspassi les competències als catalans, i aquesta idea l'ha sostingut aquest dimecres mateix el líder d'ERC, Oriol Junqueras, que ha fet una crida a la complicitat entre els polítics i la societat per poder assumir aquestes responsabilitats i gestions.

"Una part de la feina és assumir responsabilitats. Les voldríem assumir totes, i podrem fer-ho en la mesura que siguem capaços de teixir aliances efectives i profitoses entre les institucions i la societat civil. Aquestes complicitats ens han de portar a assumir tota la feina i la responsabilitat en l'àmbit de les infraestructures, i més quan hi ha institucions que no són capaces d'invertir en allò que s'han compromès. Recordar que nosaltres ens sentim plenament capaços de fer-ho", ha declarat Junqueras durant la seva intervenció en la cloenda de la Nit Irla, de la Fundació dels republicans. Aquestes declaracions arriben després de la desinversió de l'estat, i també després que la ministra Raquel Sánchez vingués a Catalunya a anunciar que pagaria el Quart Cinturó

Justament aquest dimecres al matí Esquerra Republicana ha presentat al Parlament una proposta de resolució que ve a ser una alternativa al Quart Cinturó. Els republicans han demanat que es retiri aquesta mesura imposada, i han manifestat la direcció en la que creuen que ha d'anar el reordenament de la mobilitat en aquesta zona: desenvolupament de la línia orbital ferroviària que connecti el Vallès amb el Penedès i el Maresme per interrelacionar les ciutats més importants de la zona. També millorar la correspondència entre Rodalies i Ferrocarrils, millorant la correspondència de la línia R8 amb les línies S1, S2, R4 i R3.  Els republicans també aposten per estudiar i avaluar la proposta d'un nou tren tramvia Terrassa/Sabadell-Granollers que permeti connectar i oferir un servei a Polinyà, Palau-Solità i Plegamans i Lliçà d'Avall. En la proposta els republicans deixen molt clar que qualsevol iniciativa s'ha de fer protegint el paisatge agroforestal vallesà, conjugant la conservació i desenvolupament de les activitats agrícoles i ramaderes tradicionals.

Així doncs Junqueras ha fet en la seva intervenció a la Nit Irla una crida a aquestes complicitats per poder gestionar i assegurar inversions, una crida una vegada més a teixir aliances i ampliar consensos per poder governar un país independent. Durant l'acte, que s'ha celebrat al Mirador del Museu d'Història de Catalunya, ubicació que ja van escollir els republicans en la última edició, s'ha lliurat el Memorial Francesc Macià, que reconeix una persona i entitat que hagin destacat per la seva acció en favor de la llengua, la cultura o la nació catalanes, a Damià Pons i al Grup de Periodistes Ramon Barnils. El Memorial Lluís Companys –enguany dedicat a l’Any Europeu de la Joventut, s'ha entregat a Ignasi Parody (impulsor de la Fundació Trinijove) en la modalitat individual, i al moviment d’esplais catalans, que agrupa centenars de joves voluntaris arreu del país. També s'ha fet el lliurament del Premi d’Assaig Irla 2022 a Andreu Pujol i Silvio Falcón per la seva obra "Eixamplar les bases. El sobiranisme d’esquerres a Catalunya, el País Basc i Galícia".