En motiu del 76è aniversari de l'afusellament a Lluís Companys a mans de la dictadura franquista, el vicepresident del Govern i líder d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha volgut retre-li homenatge. Junqueras ha lloat la figura de l'expresident de la Generalitat i ha defensat que la República del 1931 va ser "la llum i l'esperança" i aconseguia "unir tothom".

"Companys va ser l’únic president escollit democràticament a Europa que va morir afusellat pel feixisme", ha manifestat el vicepresident en una entrevista a El suplement de Catalunya Ràdio. Junqueras ha qualificat Companys de "persona estimada per l’obrerisme industrial, la pagesia, els intel·lectuals" i ha assegurat que "les decisions que Companys pren durant aquells anys convulsos són per salvar la democràcia i els seus valors". "Es va trobar amb un partit a l'oposició que deia que s'inspirava amb Hitler", ha criticat el vicepresident. 

Més tard, Junqueras ha participat a l'ofrena del Govern a la tomba del president afusellat pel franquisme. El republicà ha dedicat el seu discurs a recordar que les darreres paraules escrites de Companys van ser "per a Catalunya i tot allò que representa de pau, justícia i amor", i ha considerat que "representen molt bé els alts ideals que ell havia vingut a servir".

"És evident que inspirats per aquells principis de pau, justícia i amor, nosaltres farem tot el que ens correspon per complir el mandat democràtic que els ciutadans ens han donat i per servir aquells alts ideals i convertir-los en una república independent, que és el que ell i la gent de la seva generació haurien volgut i el que ens han encarregat els ciutadans de Catalunya", ha comentat per portar les paraules de Companys al dia d'avui.

Abans d'atendre els mitjans, el vicepresident de la Generalitat i líder d'ERC ha volgut fer un petit discurs de cinc minuts als peus de la tomba de Lluís Companys, on ha lloat la figura del president afusellat i el seu llegat polític i social. Per a Junqueras, Companys "encarna una generació que està profundament enamorada de la vida i de viure-la en plenitud, i que vol que tothom tingui totes les oportunitats per viure-la així".