El vicepresident Oriol Junqueras planteja combinar un president simbòlic amb un altre d'efectiu en una entrevista a Diario 16. El líder d'ERC ha defensat la investidura de Puigdemont, tot i que ha matisat que una opció possible és combinar dues presidències, tot plegat en plena trencadissa de les formacions polítiques independentistes per l'ajornament del ple d'investidura.

A l'entrevista, Junqueras es qüestiona si es pot investir el president Puigdemont, després de veure els pals a les rodes amb què s'estan trobant els independentistes. "La qüestió és si el Parlament pot investir un diputat electe", es pregunta Junqueras, que assenyala que les circumstàncies actuals poden "obligar o impedir que aquesta presidència sigui efectiva i que hagi de combinar una presidència legítima, tot i que simbòlica, amb una d'executiva".

Junqueras, que ha fet l'entrevista des de la presó a través dels seus advocats, contribueix a consolidar la idea que l'independentisme s'estaria plantejant un candidat alternatiu a Puigdemont que pogués governar des de Catalunya i cercar alhora una fórmula que permetés mantenir la legitimitat del polític ara exiliat a Brussel·les. Pel que fa al nom del possible president "efectiu", Junqueras prefereix no pronunciar-s'hi, però deixa clar que ell no s'hi veu: "La presó té moltes limitacions", ha assenyalat, tot equiparant la seva situació amb la del president a l'exili.

Les paraules del vicepresident s'emmarquen en uns dies tensos pel que fa a les relacions entre JuntsxCat i ERC, també després de la publicació dels polèmics missatges entre Puigdemont i el conseller de Salut en funcions, Toni Comín. Els retrets entre ambdues formacions han provocat malestar a les dues formacions, que ara busquen una nova entesa, tal com ha explicat aquest diari.

"Mai he defugit donar la cara"

El vicepresident ha reivindicat ERC com a formació clau per la victòria de l'independentisme del 21 de desembre, encara que la formació més votada d'aquest sector fos JuntsxCat. Pel que fa al seu paper en el procés, assegura que sempre ha respost dels seus actes: "La presó preventiva fa mal, mai he defugit donar la cara", exposa Junqueras, que recorda que és un home "bo" que no mereix la presó. "Cada dia somio en la llibertat", assegura.