El president d'ERC, Oriol Junqueras, reclama a Convergència que compleixi l'acord per governar conjuntament les diputacions. Així ho ha explicat el líder republicà en declaracions a El Nacional on recorda que el seu partit espera el compliment del pacte en aquest sentit que van tancar ell i Artur Mas abans de l'estiu.

Aquestes declaracions s'emmarquen en un moment complex entre les dues formacions arran les dificultats que ha patit CDC per fer possible la substitució de Carles Puigdemont per Albert Ballesta a l'Ajuntament de Girona i que finalment han desembocat en un nou relleu al capdavant del govern gironí, on aquesta setmana Marta Madrena assumirà l'alcadia. 

Junqueras

“Estem pendents d’implementar els acords de juliol que incloïen les diputacions i que encara no s’ha produït. Fa deu mesos que esperem que es compleixi la incorporació d’ERC als governs de les diputacions. Només és així a Barcelona, on ja s'havia fet abans del pacte”, assegura Junqueras que, no obstant això, nega que existeixin tensions entre les dues formacions.

Convergència governa amb Unió i el PSC a la diputació de Tarragona, en minoria a la de Lleida i estava a punt de tancar un acord amb ERC a la diputació de Girona, però les converses a l'ens provincial gironí s'han interromput arran les diferències provocades per la retirada de Ballesta, que ha fet que els negociadors decidissin deixar passar unes setmanes abans de prendre cap decisió.

L'entesa entre Mas i Junqueras a què es refereix el líder republicà s'emmarcava en el procés de creació de Junts pel Sí i en la convocatòria del 27S i impicava prioritzar els pactes entre les dues formacions als principals ajuntaments, els consells comarcals i a les diputacions.

El retret del líder republicà sobre els incompliments a les diputacions arriba després que Convergència hagi acusat públicament a ERC per la falta de suport del grup que encapçala Maria Mercè Roca a l’equip de Ballesta. “Populisme, demagògia i tacticisme partidista”, són alguns dels retrets que Ballesta va dedicar a començaments d'aquesta setmana als republicans gironins.

Puigdemont

Però el malestar no només prové de Ballesta. També Puigdemont ha deixat entreveure la irritació davant la falta de suport al candidat que ell va situar al capdavant del consistori per substituir-lo quan va assumir la presidència de la Generalitat.

"Jo com a alcalde ja vaig proposar a ERC entrar a governar, amb mi van aprovar el cartipàs, i quan vaig plegar vaig demanar a totes les forces polítiques, no només a ERC, atesa la situació anòmala que es produïa a Girona, una mica l’ajuda i la comprensió per trobar solucions que no afectessin la ciutat. No ha estat possible. Cadascú ja explicarà les raons de les seves decisions. Nosaltres no hem deixat de pensar en tot moment en l’interès de la ciutat, no del partit", assegurava diumenge passat el president en una entrevista a El Nacional.

De fet, Puigdemont ha assumit en primera persona el darrer tram de les converses per fer possible l’acord de govern amb el PSC que es concretarà aquesta setmana amb el relleu de Ballesta per Marta Madrenas. El president de la Generalitat va abordar el tema directament amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta.

Tant convergents com republicans asseguren que les negociacions dutes a terme durant aquestes setmanes per mirar de tancar un acord entre els dos partits a Girona es van portar a nivell local, entre els dos grups municipals. Uns i altres han defensat en tot moment l'autonomia local per conduir les converses, tant en aquest com en qualsevol altre consistori.

Segons aquestes fonts, només en el moment en què es va constatar que Ballesta arribaria al seu primer ple sense aconseguir un pacte, i atesa l'especial situació en què s'ha produït el relleu a l'alcaldia, van passar a intervenir les direccions gironines dels dos partits, a través del president de la federació republicà, David Mascort, i el de la convergent, Pere Vila.

CDC i ERC asseguren que aquesta situació no ha enterbolit les reunions que cada dimarts, després de la reunió de Govern, celebren Puigdemont i Junqueras al Palau de la Generalitat.