Oriol Junqueras ha estat dels primers de reaccionar a l'anunci, encara no oficial, de la candidatura de Salvador Illa pel PSC a les eleccions del 14 de febrer. Des de la presó, el president d'Esquerra ha escrit: "Illa representa l’aposta del PSC per anar a buscar els vots de Cs. Aquestes eleccions caldrà triar entre Esquerra i el PSC. Els hem guanyat a les dues últimes eleccions, i ho tornarem a fer! Som-hi!!".

Amb aquest tuit desbanca de la cursa electoral Junts i situa un cara o creu entre la independència representada pel seu partit i l'unionisme dels socialistes. Segons Junqueras, aquesta serà l'autèntica batalla política que es disputarà a les urnes per encetar una nova legislatura al Govern de la Generalitat.

El candidat d'Esquerra i actual vicepresident del Govern, Pere Aragonès, s'ha sumat a la idea de Junqueras: "L'objectiu del PSC segueix sent el mateix, anar a buscar vots cap a la dreta. Segueix estant clar, el 14-F anirà d'ERC o PSC, república catalana o immobilisme, progrés d'esquerres o statu quo, llibertat o repressió. Tenyim de groc republicà les urnes".

El matí d'aquest dimecres ha estat intens. Primer era Lorena Roldán qui anunciava que marxava de Ciutadans per passar a les llistes del Partit Popular. Posteriorment, el relleu a les files socialistes, amb un Iceta desbancat a favor del ministre de Sanitat, Salvador Illa. Segons han avançat diversos mitjans, la formació ha decidit apartar el fins ara candidat i líder del partit a CatalunyaMiquel Iceta. Aquest migdia es formalitzarà la candidatura en un Consell Nacional del partit, on es votarà la proposta. 

Fonts del partit asseguren que la decisió ve donada per la major popularitat d'Illa segons les darreres enquestes i que, davant aquestes evidències, va ser el mateix Iceta qui va traslladar a mitjans de novembre al secretari general del PSOE i president del govern espanyol, Pedro Sánchez, la seva intenció de no presentar-se i deixar via lliure a Illa. A parer del partit, el ministre és el perfil que Catalunya necessita per "girar full i iniciar una nova etapa política després de la dècada perduda pel procés".

Sigui com sigui, aquesta no era la voluntat de l'encara primer secretari general del PSC fa poc més de dos mesos.  En una entrevista a TV3, Lídia Heredia li preguntava qui era millor candidat pel PSC i Iceta responia: "Miri, soc una mica pavero i no tinc avis, i crec que jo. El PSC és un projecte col·lectiu, repartim joc i posem la gent als llocs on poden ser més útils. I jo crec que, en aquests moments, Salvador Illa és molt útil en el govern d'Espanya". També afegia que descartava un govern entre PSC, PP i Cs després dels comicis perquè no volen "blocs o fronts i per la reconciliació n'hauran de formar part gent que pensa molt diferent".