No cal recórrer a una àmplia hemeroteca per veure la incongruència que hi ha entre el discurs i els fets. Ahir mateix, l'encara ministre de Sanitat, Salvador Illa, era qui confirmava que el candidat del PSC per a les eleccions al Parlament del 14 de febrer "serà Miquel Iceta". Això és el que responia en una entrevista a TVE on fins i tot van insistir a preguntar-li si, com a mínim, ell es plantejava substituir-lo o era un rumor en què havia fallat la font. Illa, dubitatiu al principi, ho descartava completament.

L'explicació va ser aquesta: "No,  no... Li puc confirmar que el candidat que presentarem nosaltres per a unes eleccions que necessiten un canvi important serà Miquel Iceta, que està en les millors condicions per abanderar aquest canvi i liderar-lo a Catalunya". Ni 24 hores després, la qüestió fa un gir copernicà i Illa passa a ser el candidat dels socialistes catalans.

Iceta pregonava que ell era el millor

La motivació del relleu, en espera de saber les explicacions oficials, és doble. Algunes fonts asseguren que la decisió ve donada per la major popularitat d'Illa segons les enquestes; d'altres, però, asseguren que va ser Iceta qui va traslladar a mitjans de novembre al secretari general del PSOE i president de Govern, Pedro Sánchez, la seva intenció de no presentar-se. Sigui com sigui, aquesta no era la voluntat de l'encara primer secretari general del PSC fa poc més de dos mesos. 

En una entrevista a TV3, Lídia Heredia li preguntava qui era millor candidat per al PSC i Iceta responia: "Miri, soc una mica pavero i no tinc avis, i crec que jo. El PSC és un projecte col·lectiu, repartim joc i posem la gent als llocs on poden ser més útils. I jo crec que, en aquests moments, Salvador Illa és molt útil en el govern d'Espanya". També afegia que descartava un govern entre PSC, PP i Cs després dels comicis perquè no volen "blocs o fronts i per a la reconciliació n'hauran de formar part gent que pensa molt diferent".

Quan es confirmi el canvi de forma oficial i pugui motivar la sortida d'Illa del govern espanyol, el PSOE de Sánchez es quedarà sense cap ministre català.