Poques hores abans de la investidura de Pere Aragonès, s'ha sabut que el president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, sortirà de Lledoners amb un permís penitenciari per assistir al Ple Parlament. Des d'ERC han informat que Junqueras serà presencialment al Parlament aquest divendres per seguir la segona sessió del debat d'investidura i la votació.

Al voltant de les 10:45 h, un cop reprès el debat que comença a les 9 h, una delegació del grup parlamentari republicà sortirà de l'hemicicle per rebre l'exvicepresident a les portes de l'edifici. En aquests moments, Junqueras es troba complint una pena de 13 anys de presó i 13 d'inhabilitació absoluta condemnat pel Suprem per un delicte de sedició i de malversació arran de l'organització del referèndum de l'1 d'octubre de 2017.

El futur Govern de Pere Aragonès

Aquest divendres, després de les intervencions dels darrers grups parlamentaris de Vox, la CUP, els comuns, Cs, PP i ERC, Aragonès serà investit com a president de la Generalitat. D'aquesta manera, es convertirà en el primer president d'Esquerra des del 1980, després de la presidència de Josep Tarradellas.

Pere Aragonès investidura Parlament / Efe Pool

Aquest divendres, després de les intervencions dels darrers grups parlamentaris de Vox, la CUP, els comuns, Cs, PP i ERC, Aragonès serà investit com a president de la Generalitat.. / Efe

Aragonès ja ha fet aquest dijous el seu discurs d'investidura i demà només quedarà la rèplica dels últims grups i la votació on sortirà investit amb els vots dels 74 diputats independentistes. Durant el seu discurs, ha aprofitat per "agrair la paciència d'una ciutadania esgotada" i ha remarcat dues idees clau: l'emplaçament a l'Estat espanyol a fer com el Regne Unit amb Escòcia i el compromís de "sacsejar" Catalunya amb una allau legislatiu progressista i d'esquerres. 

La situació dels presos polítics

Mentre el nou Govern està cada cop més a prop, els presos del procés continuen en centres penitenciaris, sense tercer grau, indults ni perspectiva d'una pròxima amnistia. Les defenses d'Oriol Junqueras, Raül Romeva, Carme Forcadell i Carles Mundó, condemnats en la causa del procés independentista a Catalunya, no contestaran el requeriment d'informe sobre els seus indults que ha fet el Tribunal Suprem

Fonts d'ERC van explicar a ElNacional.cat que es mantenen en la petició de l'amnistia perquè consideren que fer un referèndum no és cap delicte. "No demanarem perdó", diuen aquestes fonts, argumentant que el que es va fer l'1-O va ser complir un mandat democràtic. L'advocat dels processats d'ERC argumenta que el tràmit d'al·legacions no està previst en la llei d'indult, i per aquest motiu no té previst respondre'l.

 

Imatge principal: Pere Aragonès i Oriol Junqueras en l'acte central de la campanya electoral d'ERC per 14-F. / ERC