"No hi ha cap alternativa a la qual representem nosaltres per fer possible la independència". Amb contundència ha fet aquesta afirmació el president d'ERC, Oriol Junqueras, davant un auditori ple de militància republicana a la Llotja de Mar de Barcelona, en el que ha estat el primer acte totalment presencial del partit des d'abans de la pandèmia, tot i que per culpa de l'exili, la secretària general, Marta Rovira, ha hagut de comparèixer en directe mitjançant una pantalla en mida real.

Ambdós dirigents han mantingut un diàleg durant més d'una hora, en el qual Junqueras ha fet valdre un cop més la proposta que estan defensant els republicans de totes totes: negociar els anhels de l'independentisme en la taula de diàleg amb l'Estat: "No ens fa cap por confrontar les idees amb ningú. És la millor manera".

I en el mateix sentit s'ha manifestat Rovira, que ha assegurat que la taula de diàleg "acosta a l'objectiu final", la independència: "Ser republicans vol dir seure en una taula de diàleg. Confrontar les idees sense por, obrir totes les vies democràtiques, lluitar contra la monarquia corrupta i contra l'oligarquia. Seure en una taula de negociació és un exemple molt clar que exercim de forma radical de republicans i demòcrates". 

acte erc esquerra llotja de mar oriol junqueras marta rovira

Marta Rovira -a la pantalla- i Oriol Junqueras / Marc Puig (ERC)

La secretària general també ha dit que el seu projecte és "sòlid" i que no s'ha apartat mai del reclam d'un referèndum per assolir la independència. Per fer-lo, però, ha remarcat que cal analitzar el que "va ser" l'1 d'Octubre per ara preparar-ho "millor". 

Un referèndum que Junqueras ha remarcat que s'ha de celebrar tenint més consensos que el que es tenien el 2017: "No hi ha independència possible si no és amb el reconeixement de la comunitat internacional": "Això es guanya sent molts", ha afegit.

Català: llengua vehicular

En el diàleg entre ambdós dirigents republicans, que ja fa 10 anys que estan al capdavant del partit, també hi ha hagut l'oportunitat de parlar sobre el català en un dia convuls. ERC va decidir no esmenar a la totalitat els pressupostos generals de l'estat perquè, segons va dir, havia arribat a un acord perquè el govern blindi el català en la llei audiovisual. Però avui mateix, el ministre de la Presidència Félix Bolaños no ha garantit que pugui haver-hi quotes pel català. 

Junqueras no ha parlat de quotes ni d'audiovisual, sinó que ha dit que qui no entengui que el català és una part imprescindible del país, és impossible que arribi a cap acord amb ERC. Així, ha avisat al Govern espanyol que si vol anar en el bon camí en l'àmbit pressupostari, ha d'entendre que el català "és la llengua vehicular del país". 

Treballar amb la CUP

I també s'han posat damunt la taula els pressupostos de la Generalitat que el Govern preveu aprovar dimarts que ve i negociar amb la CUP, malgrat que aquesta se n'allunya. És així com Rovira ha volgut llançar un missatge als anticapitalistes, tot subratllant que ERC ha d'aliar-se estratègicament amb els cupaires per garantir les transformacions que necessita el país: "Treballar amb la CUP ens dona força per lluitar contra elits i oligopolis" i assolir un futur més sostenible. 

Públic assistent ERC Llotja de Mar / Marc Puig

Públic assistent a l'acte / Marc Puig (ERC)

Així ha estat com els dos dirigents han defensat la seva estratègia davant les seves bases en un acte anomenat 'Escrivim el futur', però també davant dels principals líders republicans. A les cadires hi havia la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, els consellers Roger Torrent, Laura Vilagrà i Tània Verge o el líder dels republicans a Madrid, Gabriel Rufián, entre d'altres. Qui no ha assistit ha estat el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

A la imatge destacada, el president d'ERC, Oriol Junqueras a la Llotja de Mar / Marc Puig (ERC)