Un dia després que el Govern hagi fet oficial que aprovarà el projecte de pressupostos de la Generalitat dimarts que ve, el president, Pere Aragonès, ha insistit que el soci prioritari per aprovar els comptes és la CUP, per poder així "consolidar el programa d'investidura" que tenia per objectiu bastir uns comptes en clau transformadora. Però mentre Aragonès té la vista fixada en els anticapitalistes i al mateix temps comuns i PSC s'ofereixen per facilitar l'aprovació dels comptes, la distància dels cupaires amb l'executiu es va fent més i més gran.

Si bé fa setmanes que la CUP avisa que la negociació dels pressupostos catalans "no va bé" i reclama un gir a l'esquerra, avui la discrepància ha estat pels pressupostos generals de l’Estat, després que ERC rebutgés presentar una esmena a la totalitat. En la sessió de control al president al Parlament, la diputada cupaire Dolors Sabater ha retret a Aragonès facilitar l'aprovació dels comptes: "No li sembla una autèntica presa de pèl negociar amb el PSOE els pressupostos pel 2022 a partir dels incompliments dels acords del pressupost del 2021?", ha etzibat l'anticapitalista.

Aragonès ha volgut evitar la pregunta, i ha dit que la sessió és de control al president i no "als 13 diputats d'ERC a Madrid", i s'ha limitat a traslladar el "ple respecte" al que facin els grups parlamentaris al Congrés dels Diputats. "President, si el que s'acorda no es compleix, de què serveix?", ha seguit Sabater, que ha manifestat que la negociació dels pressupostos espanyols té repercussions directes amb el que passa a Catalunya, i per això ha reivindicat que la població catalana mereix que el "pes polític" al Congrés sigui per millores i no per un joc "d'enganys que acaba sent una burla": "No s'escapoleixi d'aquesta pregunta perquè la població de Catalunya mereix una resposta amb més dignitat", ha reblat Sabater.

Llei del cinema en català

Durant la sessió de control s'ha parlat precisament de la condició que va posar ERC per no presentar una esmena a la totalitat als pressupostos generals: blindar el català en el marc de la llei audiovisual. En aquest sentit, el president del PSC, Salvador Illa, ha retret a Aragonès que exigeixi a l'Estat aquest blindatge mentre no compleix amb la Llei del Cinema de Catalunya, que estableix que el 25% de l'oferta ha d'estar doblada en català i no s'arriba al 3%, segons un estudi presentat recentment per la Plataforma per la Llengua.

"Tindria més credibilitat si tingués criteris d'autoexigència per al seu Govern. No és acceptable que el que exigeixen a uns altres, no s'ho apliquin a vostès", ha etzibat Illa, al qual Aragonès ha contestat que si Catalunya tingués les eines d'un estat independent, podrien haver desplegat millor aquesta llei, i també ha aprofitat per retreure al PSC que ERC hagués d'insistir i perseguir el Govern central per incloure quotes en la llei audiovisual. 

Comissió d'estudi del deute

En la sessió de control el president de Junts, Albert Batet, ha preguntat per l’opinió d'Aragonès sobre la creació d'una comissió d'estudi del deute de l'Estat amb Catalunya que va anunciar ahir mateix la formació del president Carles Puigdemont, tot remarcant la necessitat de posar "negre sobre blanc" al deute històric de l'Estat amb Catalunya.

A aquesta qüestió, Aragonès ha contestat que la Conselleria d'Economia ja ho està quantificant des de fa anys amb elements com les balances fiscals: "La quantificació hi és, però si ha de ser subjecte de debat parlamentari, trobaran el nostre suport", ha contestat Aragonès. 

A la imatge destacada, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la sessió de control  / Sergi Alcàzar