El president d'Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, ha apel·lat al Tribunal de Justícia de la Unió Europea pel rebuig inicial al recurs contra la decisió de l'Eurocambra de declarar vacant el seu escó. Després que el Tribunal General de la UE, primera instància a Luxemburg, desestimés al desembre la queixa de Junqueras contra el Parlament Europeu, el líder d'ERC va presentar un recurs en última instància el passat 25 de febrer.

Des del partit esperen que el TJUE sigui "més receptiu" al seu cas, tot i que va desestimar l'adopció de mesures cautelars a l'octubre. Fins ara, el TGUE ha tombat en primera instància fins a tres intents del republicà per ocupar l'escó.

A part dels litigis a Luxemburg, el líder d'ERC està pendent del recurs de súplica davant del Tribunal Suprem per treure-li el mandat com a eurodiputat. Junqueras considera que la sentència del TJUE del 2019 impedia al Suprem prendre aquesta decisió i a l'Eurocambra acatar-la.

Rebuig per part del TGUE

Fa poc més d'un mes, el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ja va declarar "inadmissible" un recurs  presentat per Junqueras, contra la mateixa Eurocambra per no haver adoptat mesures urgents per confirmar la seva immunitat. El tribunal va assegurar que la denegació de la immunitat a Junqueras per part del Parlament Europeu "no és un acte impugnable".

Tot plegat es remunta al 2 de juliol del 2019, quan es va celebrar la primera sessió plenària al Parlament Europeu després de les últimes eleccions, celebrades el 26 de maig d'aquell mateix any, però Junqueras, elegit en els comicis, no hi va poder assistir perquè estava empresonat. La Junta Electoral espanyola va declarar vacant el seu escó, però el 4 de juliol de 2019 l'eurodiputada d'ERC Diana Riba va sol·licitar al president de Parlament, David Sassoli, en nom de Junqueras i sobre la base del reglament intern de l'Eurocambra, adoptar mesures urgents per confirmar la immunitat.

A l'agost, el president de Parlament va informar Riba que s'havia denegat la seva sol·licitud i l'octubre del 2019 el Tribunal Suprem va condemnar Junqueras a tretze anys de presó i tretze anys d'inhabilitació absoluta, interpretant una privació de tots els seus càrrecs públics, encara que siguin electius, i incapacitat per obtenir-ne de nous. El novembre de 2019, el vicepresident va interposar un recurs contra la denegació de la sol·licitud per confirmar la seva immunitat per part del president de Parlament.