El líder d'ERC Oriol Junqueras ha interposat una demanda contra el Parlament Europeu al Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) per haver-lo substituït en l'escó. Després que al juliol Jordi Solé ocupés l'escó de Junqueras, la defensa del líder d'ERC va decidir el passat 3 d'octubre interposar un recurs contra la cambra europea davant del TGUE per aquest relleu.

Des d'ERC asseguren que és un pas "jurídicament imprescindible" per lluitar pel seu mandat. De fet, Junqueras està pendent d'un recurs a Luxemburg contra la negativa del Parlament Europeu a mantenir-li el mandat com a eurodiputat per la decisió del Tribunal Suprem.

ERC remarca que Junqueras no renuncia al seu escó i que seguiran "lluitant fins que es reconegui que se li han vulnerat drets fonamentals".

Des de l'Eurocambra diuen que al gener van comunicar a Solé que "ell era el següent de la llista" però que "en aquell moment ell no va fer cap gestió per ocupar la vacant". "Ara sí que ho ha fet", van precisar al juliol fonts parlamentàries quan Solé va prendre possessió de l'acta. ERC, en canvi, atribueix la decisió a la cambra.

A les eleccions europees del passat 16 de maig del 2019, Junqueras liderava la candidatura d'ERC, la qual va obtenir el 21,32% dels vots, és a dir, 733.401 vots. Van obtenir dos escons, el del mateix Junqueras i el que ocupa Diana Riba, parella de Raül Romeva.

Historial de recursos

L'advocat de Junqueras, Andreu Van den Eynde, va sol·licitar el passat mes de gener mesures cautelars contra la decisió anunciada pel president de l'Eurocambra, David Sassoli, en considerar que s'havien vulnerat els drets del líder d'ERC en impedir-li d'exercir com a parlamentari i sense la possibilitat de "sentir-lo prèviament". Segons la defensa, el Suprem i la JEC han "conduït" el Parlament Europeu a incomplir la sentència del TJUE del mes de desembre passat.

Ara fa una setmana, el ple del Tribunal Constitucional va admetre a tràmit per unanimitat el recurs d'empara de Junqueras contra les interlocutòries de 14 de juny de 2019 i 9 i 22 de gener de 2020 de la sala penal del Suprem, que li van denegar un permís penitenciari extraordinari, sent ja eurodiputat electe, per acudir a la Junta Electoral Central (JEC) a prestar jurament o promesa d'acatament a la Constitució. Junqueras considera que s'ha pogut vulnerar la seva immunitat de desplaçament dels eurodiputats i el dret a l'exercici del càrrec representatiu.