El líder d'ERC, Oriol Junqueras, podria aconseguir l'acreditació com a eurodiputat, però no se li permetria assistir al ple de constitució del Parlament Europeu. Segons ha informat La Vanguardia, la defensa de Junqueras ha sol·licitat acreditar-se el dia 17, un tràmit que, en principi, es realitzaria sense impediments. Tanmateix, després no podria assistir a Estrasburg per qüestions de seguretat i perquè això suposaria tenir immunitat davant de les accions de la justícia espanyola, una cosa que el Suprem no permetrà.

Les normes europees estableixen un termini de cinc dies perquè els diputats recullin en el congrés de cada país les seves acreditacions, que comença el proper dia 17. Junqueras ha demanat d'anar aquell mateix dia i el Suprem ho està estudiant, encara que en principi no hi hauria raons per posar obstacles.

El conflicte arribarà després, quan el republicà sol·liciti assistir al ple de constitució. La Sala Segona del Suprem haurà de decidir si pot o no viatjar a Estrasburg, no només pels motius logístics i de seguretat que això suposaria sinó també per la influència que podria tenir en la seva situació judicial. Si Junqueras tingués plena condició d'eurodiputat, podria suposar una immunitat gairebé completa davant dels tribunals espanyols.

La diferència amb el cas de Forn

El cas de Joaquim Forn, electe en les eleccions municipals de Barcelona, seria diferent, ja que té més possibilitats d'acreditar-se com a regidor i assistir al primer plenari del dia 15. El judici del procés està previst que finalitzi el dia 12 i, després, els presos polítics podrien tornar de nou Lledoners. Per això, en ser a Catalunya, seria més probable que pogués anar.

Forn ha demanat d'estar a la capital catalana el dia 14 per poder preparar els tràmits. En aquest cas, la decisió recau en Institucions Penitenciàries.