Nova mostra de la tensió entre ERC i Junts. Ha estat només un instant, però ha servit per evidenciar les relacions entre els dos exsocis de l'executiu. Aquest dimecres, durant la sessió de control al Govern al Parlament, la diputada de Junts Cristina Casol ha volgut posar sobre la taula la qüestió de Rodalies, "un niu d'avaries, retards, incompliments, col·lapses i accidents". Precisament la setmana passada dos combois van xocar a Montcada i Reixac i van deixar desenes de ferits, cosa que va generar nous clams pel traspàs del servei ferroviari del govern espanyol a mans de la Generalitat. "En quin punt es troben les eternes promeses del traspàs? Quines accions duu a terme el seu departament per fer-lo efectiu? Implicarà un traspàs total i integral?", ha llançat la diputada, després de recriminar l'actitud de deixadesa de l'Estat i deixar anar un dard titllant d'inútil "rendir-se a Madrid", en una possible referència a ERC.

El conseller de Territori i diputat dels republicans, Juli Fernàndez, s'ha defensat assegurant que el Govern de la Generalitat vol ser "part de la solució" de Rodalies, i ha recordat que existeix un ampli consens a favor de millorar el servei. Amb les dades a la mà, ha assenyalat que un 70% de catalans volen que Catalunya gestioni directament la infraestructura ferroviària, i que, des de l'1 de setembre, 9 de cada 10 dies hi ha una incidència greu al servei.

El seu discurs, que ha arrencat planer, s'ha enverinat quan ha recordat que els problemes que sacsegen Rodalies no s'han produït només en els darrers dos mesos, desque va arrbar al Govern després de la sortida de Junts. "Fa anys que passa, fa molts anys que passa. Vostès han tingut la responsabilitat del departament durant com a mínim 30 anys, i en aquests 30 anys el traspàs de Rodalies no s'ha fet efectiu", ha advertit. En defensa de l'executiu actual, Fernàndez ha explicat que treballen de manera "solvent i seriosa" amb el Ministeri espanyol per tenir totes les responsabilitats. "No volem tenir excuses, no volem sortir cada dia a dir que no funciona", ha sentenciat, en un nou dard.

Set anys de tripartit entremig de Convergència

El cert és que la xifra de tres dècades que menciona el conseller Juli Fernàndez no fa referència explícita a Junts per Catalunya, sinó que inclou tota aquella etapa en què Convergència va capitanejar l'executiu, primer de la mà de Jordi Pujol i després d'Artur Mas. Entremig, set anys de tripartit en què la Conselleria de Política Territorial i Obres Públiques era socialista, si bé amb la presència d'ERC al Govern.