Jutgesses i Jutges per la Democràcia (JJpD) ha tornat a reclamar aquest dilluns la dimissió en bloc dels vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per forçar la renovació de l'òrgan de govern dels jutges, que fa més de dos anys que està pendent, davant de la qual cosa considera "excuses" del PP per arribar a un acord que ho permeti.

"Des de Jutgesses i Jutges per la Democràcia, una vegada més, en un exercici de coherència i responsabilitat, demanem la dimissió en bloc dels vocals del CGPJ", afirma l'associació judicial en un comunicat, reiterant una crida que, recorda, ha fet periòdicament des del 4 de desembre de 2018, quan va vèncer el mandat de l'actual CGPJ.

Excuses injustificades

JJpD ha atribuït les successives ruptures de les negociacions polítiques per renovar el CGPJ a "variades i injustificables excuses per part del principal partit de l'oposició", el PP. En aquest sentit, ha relatat que "primer es va negar la participació a Unidas Podemos, després es va vetar a determinades persones i després les eleccions catalanes i les madrilenyes dificultaven la negociació".

Posteriorment, "la iniciativa del Govern de canviar el sistema d'elecció -pretensió que va ser abandonada- també va suposar la ruptura de les negociacions i, finalment, la pretensió de reforma del nomenament dels vocals judicials pels membres de la judicatura i la tramitació de l'indult als condemnats en el marc del procés han estat esgrimides com a justificació per a la no-renovació".

Per a JJpD, "cap d'aquestes excuses no justifica la falta de responsabilitat institucional i el sistemàtic incompliment de la normativa constitucional", per la qual cosa ha apel·lat a l'esmentada dimissió per desbloquejar la renovació del CGPJ.

Frau institucional

JJpD ha insistit que "el retard en procedir a la renovació dels òrgans constitucionals, quan inclou llargs períodes de temps, incorre en un frau institucional que debilita el seu funcionament bàsic i, en el cas concret del CGPJ, deteriora la seva imatge i la confiança dipositada per la ciutadania en la Justícia".

Així mateix, l'associació recalca que la necessària renovació del CGPJ no obsta perquè, una vegada efectuada, "s'iniciï un estudi seriós, assossegat i amb vocació de permanència sobre el sistema d'elecció dels vocals judicials amb la finalitat que, en tot cas, sempre quedin representades totes les sensibilitats així com els jutges i jutgesses associats".

 

Imatge principal, el ple del Consell General del Poder Judicial / EP