El consens entre el PSOE i el PP per pactar la renovació de la cúpula de RTVE no s'ha aconseguit per al CGPJ. Executiu i populars han trencat les negociacions per a la renovació del Consell, i d'altres òrgans constitucionals en constatar que les seves línies vermelles són "irreconciliables".

Les reunions mantingudes al llarg de dijous han certificat l'existència d'"esculls" que impedeixen d'arribar a un pacte, segons han informat aquesta matinada ambdues parts. Els contactes buscaven tancar l'acord per a les renovacions pendents en el CGPJ, el Tribunal Constitucional, el Defensor del Poble, el Tribunal de Comptes i l'Agència Espanyola de Protecció de Dades.

Fonts del govern espanyol han indicat que en les converses s'ha constatat que les línies vermelles de l'Executiu i les del PP són "irreconciliables" en aquest moment. Per això consideren que si algú modifica la seva actitud, tindria sentit tornar a asseure's per negociar, però de moment no s'ha fixat un termini per a això.

Diferències importants

Des del PP han insistit que hi ha diferències importants que impedeixen d'aconseguir qualsevol tipus d'acord. Entre elles expliquen que el PSOE ha plantejat que el jutge José Ricardo de Prada formi part com a vocal del CGPJ. Ricardo de Prada, un dels jutges del cas Gürtel, era un dels noms que havia vetat el PP juntament amb el de Victoria Rosell, actual delegada contra la Violència de Gènere, per considerar-los propers a Podemos.

Aquest jutge, assenyala el PP, no ha estat elegit pels seus companys dins del torn judicial ni ha recollit avals per a això. Per tant, consideren que es tracta d'un frau de llei, ja que el que creuen que s'intenta és que un jutge entri en el Consell "per la porta del darrere", pel torn de juristes, sense haver obtingut els avals suficients dels seus companys. El PP subratlla que "la pilota és a la teulada del PSOE".

Interinitat del CGPJ

El nou fracàs de les negociacions per renovar el Consell General del Poder Judicial aboca l'òrgan de govern dels jutges a seguir en una situació d'interinitat després d'haver complert el passat 4 de desembre dos anys en funcions. Els vets plantejats són els que han fet encallar finalment el diàleg que s'havia reprès la setmana passada, una vegada celebrades les eleccions catalanes, després d'una conversa telefònica entre el president del govern, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Pablo Casado.

En aquesta conversa, ambdues parts van expressar la seva disposició a negociar també les renovacions pendents d'altres òrgans constitucionals, però Casado va reiterar que mantenia les seves condicions per al CGPJ, entre les quals que Unidas Podemos no participés en la negociació i que s'avancés en la despolitització de la justícia.

 

Foto principal, Pedro Sánchez i Pablo Casado, en l'última reunió a la Moncloa / Pool Moncloa