El president del govern espanyol Pedro Sánchez demana al Partit Popular que "recapaciti" i puguin tancar un acord sobre la renovació del Consell General del Poder Judicial, el CGPJ. Els socialistes no han estat capaços de trobar un consens amb el PP a qui Sánchez ha dirigit tots els retrets com els culpables de la no entesa: "Pensava que el PP havia optat pel camí de la moderació i del diàleg i el que hem vist és tot el contrari. Hem vist un PP que uns dies diu una cosa i un altre dia fa la contrària".

Sánchez ha confirmat el que ja sabíem: "Vull ser molt clar davant la població espanyola i no hi ha acord". Però fa una crida als populars i els hi passa la pilota perquè es repensin la seva actitud de mantenir "vetos" per a la renovació del Consell General de Poder Judicial. També ha entrat en comparatives i declara que el seu bloqueig "no s'entén" després d'haver aconseguit un pacte a RTVE, on s'ha tancat el nomenament de José Manuel Pérez com a nou president.

Les reunions mantingudes al llarg del dia d'ahir, ja van certificar l'existència d'"esculls" que impedeixen d'arribar a un pacte. Els contactes buscaven tancar l'acord per a les renovacions pendents en el CGPJ, el Tribunal Constitucional, el Defensor del Poble, el Tribunal de Comptes i l'Agència Espanyola de Protecció de Dades. Fonts del govern espanyol van parlar de línies vermelles entre l'Executiu i les del PP que són "irreconciliables" en aquest moment. Per això consideren que si algú modifica la seva actitud, tindria sentit tornar a asseure's per negociar, però de moment no s'ha fixat un termini per a això.

Els motius del no acord

Si ens fixem en l'arrel del problema, d'una banda el PSOE havia plantejat que el jutge José Ricardo de Prada formés part com a vocal del CGPJ. Ricardo de Prada, un dels jutges del cas Gürtel, era un dels noms que havia vetat el PP juntament amb el de Victoria Rosell, actual delegada contra la Violència de Gènere, per considerar-los propers a Podemos. Aquest jutge, assenyala el PP, no ha estat elegit pels seus companys dins del torn judicial ni ha recollit avals per a això. Per tant, consideren que es tracta d'un frau de llei, ja que el que creuen que s'intenta és que un jutge entri en el Consell "per la porta del darrere", pel torn de juristes, sense haver obtingut els avals suficients dels seus companys.

El resultat és que, de moment, continuarà regnant la interinitat, després d'haver complert el passat 4 de desembre dos anys en funcions. Els vets plantejats són els que han fet encallar finalment el diàleg que s'havia reprès la setmana passada, una vegada celebrades les eleccions catalanes, després d'una conversa telefònica entre el president del govern, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Pablo Casado.