Sembla que havia de ser imminent, però a finals de la setmana passada el govern espanyol i el PP es van aixecar de la taula de negociació. Les converses per desbloquejar la renovació del Consell General del Poder Judicial no avancen. Davant d’això, amb més de dos anys de mandat caducat, el CGPJ de Carlos Lesmes ha decidit reprendre la seva agenda de nomenaments. Va donar una setmana de rigor, però els polítics no van donar una solució. Avui ha estat sis magistrats més, els nomenats, que se sumen a les desenes ja designats malgrat estar en funcions.

En la seva reunió extraordinària d’aquest dijous, el ple de l’òrgan de govern dels jutges ha escollit Antonio García com a nou magistrat de la sala primera del Tribunal Suprem. S’ha fet sense unanimitat, amb el vot de 13 dels 21 vocals. Per altra banda també han designat Ignacio Subijana com a president del Tribunal Superior de Justícia del País Basc i Juan Luis Lorenzo Bragado com a president del TSJ de les Canàries. Tots dos han sortit escollits en segona votació, també amb el suport de 13 vocals. També s’han designat la presidenta de la sala social del TSJ del País Basc (12 vots), el president de l’Audiència Provincial de Salamanca (14 vots) i el president de l’Audiència Provincial de Canàries (13 vots). S’han retirat de l’ordre del dia dues places del Tribunal Suprem.

La setmana passada semblava que podia haver-hi fumata blanca. La part socialista del govern espanyol i el Partit Popular van mantenir intenses reunions i contactes per a tractar de renovar els òrgans constitucionals amb mandat caducat. Se’n van sortir amb el consell directiu de RTVE, però no en canvi amb el CGPJ. El principal obstacle és el veto de Gènova a determinats noms, considerats per ells pròxims a Unidas Podemos, com és el cas de Victòria Rossell o el magistrat José Ricardo de Prada, autor de la sentència de la Gürtel.

Moncloa espera el PP

El govern espanyol està ara a l’expectativa que el PP faci algun gest per tornar a la taula de negociació. Després del Consell de Ministres d’aquest dimarts, María Jesús Montero va denunciar des de La Moncloa l'actitud "obstruccionista" dels populars. La dirigent socialista va advertir que "els vetos tenen un límit" i va recordar que "el govern espanyol no ha exercit cap mena de veto als candidats que ha posat sobre la taula el PP". Per tot això va demanar a Pablo Casado que "afavoreixi l'exercici de totes les institucions de l'Estat, de complir amb la Constitució i amb la democràcia".