Una dada ratifica que el judici al procés és el més mediàtic dels últims temps a l'estat espanyol. Fins al moment, al Tribunal Suprem, s'han acreditat més de 650 periodistes de 150 mitjans diferents. D'aquests, una cinquantena són internacionals, principalment francesos i alemanys, però també holandesos, suïssos, nord-americans, russos i xinesos. El precedent més proper i equiparable pel que fa a l'atenció mediàtica és el judici de l'atemptat de l'11-M.

Encara no hi ha data per a l'inici de la fase oral, però és "imminent". En una trobada informal amb periodistes, el president del Tribunal Suprem i del CGPJ, Carlos Lesmes, ha defensat que aquesta "publicitat" i "transparència" mediàtica mostrarà al món la "qualitat" de la justícia i la democràcia espanyola, "en contra de la imatge que alguns intenten entelar".

"És un repte per a la nostra imatge, per a mostrar la qualitat del nostre sistema judicial i de la nostra democràcia que alguns volen posar en dubte", ha admès Lesmes, que ha defensat que la millor "campanya" que poden fer des del Suprem és "la transparència". En aquest sentit, ha assenyalat que no es vetarà cap mitjà de comunicació, i que per això han habilitat tres sales de premsa. A més, també s'habilitaran fins a 20 places dins la sala de vistes, que s'aniran rotant.

Observadors internacionals?

Sobre la sol·licitud d'observadors internacionals, el president del Tribunal Suprem ha recordat que aquesta figura existeix per quan hi ha "dubtes" sobre l'"opacitat" del procediment, i ha subratllat que és un judici públic. Ha repetit en diverses ocasions que serà retransmès "íntegrament i en directe". Ha fet referència a un rànquing de The Economist sobre la qualitat de la democràcia espanyola. En tot cas, ha traslladat la qüestió a la sala, perquè sigui la qui decideixi.

"Tots els qui vulguin observar el judici podran fer-ho, incloent-hi els anomenats observadors internacionals", ha assegurat Lesmes. Ha assenyalat que la sala d'enjudiciament haurà de prendre la decisió final sobre l'accés d'aquestes persones, tenint en compte que dins la sala de vistes hi ha 100 places.

Per altra banda, Lesmes ha indicat que les autoritats, com per exemple el president Quim Torra, seran rebudes a la porta principal del tribunal amb un tracte especial, i dins la mateixa sala de vistes se les ubicarà en una posició preferent. De moment, des del Suprem només tenen constància de la sol·licitud ―acceptada― de la delegació institucional del Parlament basc.

"Respecte absolut a la seva dignitat"

El judici oral, que començarà en els pròxims dies, s'organitzarà en sessions de dimarts a dijous, matí i tarda, per evitar el moviment dels presos preventius cada dia de la setmana. Durant els dies de vista, els presos seran traslladats de les presons de Soto del Real i Alcalá Meco fins a les cel·les de l'Audiència Nacional. Tindran una hora i mitja per dinar dins del mateix Tribunal Suprem.

Lesmes ha defensat la "celeritat" de la instrucció, malgrat la "complexitat", i ho ha valorat positivament tenint en compte que són presos preventius. En aquesta línia, ha garantit que se'ls tractarà amb "respecte absolut a la seva dignitat". Ha assenyalat que la presència de llaços grocs serà regulada per la policia d'estrats (el tribunal), i no ha detallat si aniran emmanillats dins el tribunal. En tot cas, sí que evitarà les imatges amb manilles.

"El Tribunal Suprem té 200 anys d'història i ha tingut alguns entrebancs, com les hipoteques, però això no entela la imatge del tribunal", ha sostingut Carlos Lesmes. "Per mi és una oportunitat per al nostre magnífic sistema judicial davant d'una imatge que no s'adequa a la realitat", ha insistit.