La defensa del judici està en mans d'un trident potent dins l'advocacia catalana: Olga Tubau, Cristóbal Martell i Fermín Morales.

Tres pesos pesants, hàbils en la dialèctica i mediàtics, sobretot Tubau i Martell, tot i que Fermín Morales li ha tocat estar davant el focus en el cas Mercuri i en el cas Pretòria. Morales i Martell substituiran Jaume Alonso-Cuevillas que va començar la instrucció del cas i que ara és diputat al Congrés.

Olga Tubau

Olga Tubau és l'advocada de Josep Lluís Trapero i la intendent Teresa Laplana. Es va llicenciar el 1985 per la Universitat de Barcelona i es va formar al despatx Jufresa, que va ser bressol de prestigiosos advocats catalans. Olga Tubau —del bufet Tubau & Lajara & Echavarri— va ser també advocada de Santi Vidal en el procés obert al jutjat d'Instrucció 13 de Barcelona, origen de tota la causa general contra l'independentista.

Recomanada a Trapero pels serveis jurídics del Departament d'Interior, l'advocada va arribar avalada per la credencial d'haver aconseguit, contra pronòstic, l'absolució dels antiavalots acusats de rebentar l'ull a Ester Quintana amb una pilota de goma. Va assumir el cas en la seva recta final, però li va donar la volta sembrant el dubte sobre l'artefacte que va provocar les lesions.

Ja la vam poder veure al judici del procés, al Tribunal Suprem, quan va acompanyar al major en la seva declaració com a testimoni.

Tubau és contundent, a la vegada que pacient en la seva ferma voluntat de desmuntar els casos en els quals treballa amb un treball silenciós i molt laboriós.

Cristobal Martell

Un altre dels despatxos més famosos de Barcelona, Martell Abogados, portarà la defensa de Pere Soler. Fet també sota l'ombra del bufet de Jufresa, en pocs anys Cristóbal Martell es va fer un nom com a lletrat de referència en els delictes de coll blanc i de polítics vinculats a entorns socialistes. 

Cristobal MArtell

Cristóbal Martell, prestigiós penalista, amb el calendari ple de vistes amb els judicis més rellevants del moment, i les diligències judicials dels casos amb més ressò mediàtic per l'abast dels delictes i, sobretot, pels noms i cognoms dels seus clients, veu com els seus casos omplen portades "perquè interessa com a objecte de consum" i apunta que "arriben al mercat com un sistema de glorificació juridicopolicial", deia fa uns mesos en una conferència. 

És l'advocat de tota la família Pujol imputada per la fortuna oculta a Andorra, comesa que va assumir després d'haver-se convertit en toga imprescindible en tot tipus de causes de corrupció i frau fiscal, el cas ITV, la trama Gürtel, els casos Palau, Noos, 3% i Hisenda fins als problemes de Leo Messi o Ana Torroja.

Fermín Morales

Malgrat haver dirigit la defensa de Cèsar Puig durant tota la fase d'instrucció, l'economista i exdegà de el Col·legi de l'Advocacia de Barcelona Jaume Alonso-Cuevillas —que forma part de l'equip d'advocats de Carles Puigdemont— ha donat el relleu al lletrat Fermín Morales al capdavant de la gestió jurídica del judici.

Fermin Morales

Catedràtic de Dret Penal de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i numerari de la Reial Acadèmia Europea de Doctors, Morales compagina la direcció del bufet de penalistes que porta el seu nom, especialitzat en delictes econòmics, amb una intensa activitat docent i una prolífica producció de textos jurídics.

És l'advocat de Manuel Bustos i es coneix tota la galàxia del cas Mercuri. I va ser l'advocat de Bartomeu Muñoz en el cas Pretòria de corrupció urbanística a Santa Coloma de Gramenet.