El fiscal en cap de Catalunya no ha hagut d'argumentar gaire per mantenir que Quim Torra va desobeir en no treure la pancarta amb la inscripció de "presos polítics" i un llaç groc del Palau de la Generalitat perquè el president ho ha admès, "amb les pròpies manifestacions de l'acusat, que no ho ha amagat".

Francisco Bañeres ha dit que Torra "se vino arriba en una espiral de hacer befa a la Junta Electoral Central" i va canviar la pancarta del llaç groc per una del llaç blanc. I que fins i tot va contravenir el síndic de greuges, que "podia esmenar-li la plana i tenir una posició divergent".

"L'actitud de l'acusat no només era voluntat, sinó que venia avalada per l'opinió de juristes i advocats, en canvi, l'opinió dels serveis jurídics de la Generalitat no avalen la il·licitud del comportament dirigit a incomplir l'ordre i el parer del síndic de greuges". I ha explicat l'informe on Rafael Ribó recomanava treure la pancarta: "El síndic de greuges va avaluar els seus dictàmens. Fa referència a la llibertat d'expressió, admet algunes postures, però el síndic de greuges suggereix al Govern prendre l'acord i les mesures oportunes per acomplir l'acord de la JEC".

L'acusat va mostrar el seu menyspreu per la JEC, amb falta de respecte institucional

Bañeres ha destacat que Torra no va desaprofitar cap compareixença pública per fer gala de la seva desobediència i que era garant de la llibertat d'expressió.

"El llaç groc, i l'estelada, no és compartit per la totalitat de la ciutadania de Catalunya i, per tant, no és neutral", ha dit el fiscal, que també ha retret al president que mai es va posar sobre la taula la competència de la Junta Electoral Central per dictar l'ordre. 

L'acusat menysprea la justícia, però ja ha presentat dues querelles

El fiscal també ha dit que davant la gran complexitat que al·lega Torra per poder retirar els símbols de tots els edificis, hi ha la declaració del comissari Esquius que ha explicat que en menys de 24 hores es van treure. I després de 39 minuts d'informe final, Francisco Bañeres ha demanat "una sentència condemnatòria".