Els vídeos que la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat han exhibit al llarg del dia d'avui davant del tribunal que jutja els responsables del procés han mostrat concentracions, protestes, resistència pacífica, cassolades, escarnis..., però no les imatges de violència generalitzada que van denunciar bona part dels agents de la Guàrdia Civil i el CNP que van testificar davant la sala. 

Alguns dels agents van assegurar que havien viscut a Catalunya episodis de violència que no havien trobat mai al llarg de la seva carrera. Fins i tot van comparar-ho amb la situació al País Basc durant els anys d'activitat de l'organització terrorista ETA. Molts d'ells van denunciar que havien patit l'1-O amenaces de mort, agressions, cops de puny, puntades de peu als testicles, a banda d'escopinades i insults. I cares d'odi.

En el moment en què van declarar no es va poder contrastar les imatges amb les seves afirmacions perquè així ho va decidir la sala, que va acordar concentrar els vídeos en la fase de prova documental. Aquesta decisió ha provocat un matí caòtic de la Fiscalia incapaç d'ubicar els vídeos que exhibia com a prova en la primera jornada en què s'han pogut mostrar les imatges.

Malgrat les dificultats amb què ha ensopegat el fiscal Jaime Moreno, avui la sala ha pogut contemplar -i vàries vegades- el llançament de la cadira al col·legi de Sant Joan de Vilatorrada, que va provocar la caiguda d'un policia, una puntada al cap a un agent que cau al terra a Sant Esteve Sesrovires i un cop de puny que apareix darrere d'un contenidor.

Però, a banda d'aquests episodis, les imatges que han exhibit les acusacions mostraven centenars de persones protestant pels escorcolls i detencions del 20-S, milers en la concentració davant del departament d'Economia; s'han vist escenes de les votacions de l'1-O; l'aturada de país del 3-O; escarnis davant dels hotels o les casernes. En molts d'aquests vídeos hi apareixia la resistència pacífica, gent asseguda al terra obstaculitzant el pas de les comitives o l'accés als col·legis, o drets i amb els braços enllaçats o amb les mans enlaire, crits constants de lemes independentistes, protestes... S'escoltaven també insults i crits de por.

Les cares d'odi, però, no han acabat d'aparèixer. Ni tant sols en les imatges de les GoPro dels agents que oferien un primer pla de les intervencions. La fiscalia ha intentat no mostrar les càrregues policials, fins i tot en imatges conegudes com les de Sant Martí de Sesgueioles, que s'ha tallat en el moment en què la Guàrdia Civil comença a actuar contra els concentrats. Però sí s'ha mostrat una de les càrregues a través de la càmera de l'agent a l'escola Mediterrània de Barcelona, on la resposta dels presents era de por i desconcert davant de cops dels policies que provoquen greus lesions.

Les acusacions necessiten provar la violència per sustentar els càrrecs i les penes més greus que es reclamen contra nou dels acusats. La Fiscalia els acusa de rebel·lió, que requereix un alçament violent, mentre que el delicte de sedició, que els atribueix l'Advocacia de l'Estat i que forma part dels delictes contra l'ordre públic, requereix un alçament públic i tumultuari per impedir per la força o fora de les vies legals l'aplicació de les lleis.

A banda dels episodis amb agents policials, els vídeos han mostrat també les intervencions de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart el 20-S davant del departament d'Economia des de diferents angles, cridant a la manifestació i a tallar els carrers, però reclamant en tot moment actitud pacífica i no violenta. "El que tenim al davant és un Estat repressor. És com Turquia", adverteix Cuixart en un vídeo corresponent a la manifestació de l'endemà, el 21 de Setembre, davant del TSJC.

Així mateix, l'Advocacia de l'Estat també ha mostrat actes polítics com l'acte del Govern de presentació del referèndum al Teatre Nacional de Catalunya o l'acte convocat per les entitats l'11 de juny del 2017 a Montjuïc, així com les campanyes de publicitat del referèndum. L'acusació popular de Vox s'ha limitat a adherir-se als vídeos de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat. Demà serà el torn de les defenses.