La desfilada de guàrdies civils per la sala de plens del Suprem ha permès el curiós espectacle d'escoltar els membres de la Benemèrita recitant Fora les forces d'ocupació, votarem, independència... Fins i tot el ¿dónde están las paperetas, las papeletas dónde están?

Aquesta és una de les preguntes que sistemàticament planteja l'advocada de l'Estat, Rosa María Seoane, si no ho demana el ministeri fiscal. Què els cridaven? Tot gira al voltant del relat de la violència. També aquest dijous.

Els agents que han comparegut aquest matí davant del tribunal no han arribat a l'"episodi de terror total", que va descriure dimarts un dels seus companys, però sí que han parlat de cares d'"odi extrem". "Com si els estiguéssim traient alguna cosa de la seva família", ha relatat l'agent S17971T, que s'ha presentat amb vestit gris fosc i camisa blanca.

"No he viscut el conflicte basc, però companys meus m'han dit que el conflicte basc al principi s'hi assemblava", ha explicat.

L'agent ha parlat d'insults, escopinades i amenaces. "Amenaces?", ha interrogat el fiscal Jaime Moreno. I aquí l'agent ha deixat caure un "us matarem", sobre el qual el fiscal no ha demanat més aclariment, tot i la cara de perplexitat de les defenses davant d'unes paraules que han esclatat com una traca davant del tribunal. Al fons de la sala, el públic feia estona que es removia amb la descripció de l'odi extrem, però aquesta darrera afirmació ha fet aixecar la remor de protesta.

Les paraules estan adquirint dimensions complexes dins la sala del Suprem. Per als fiscals, les concentracions es converteixen en massa; els nens són escuts; la gent gran, parets humanes... També en les declaracions apareixen les coincidències semàntiques. Des de la ràbia extrema que es repeteix en les declaracions dels agents fins als dos guàrdies civils que han coincidit aquest dijous a qualificar de "ratera" la sortida d'Unipost... L'elasticitat dels mots, però, va superar la prova màxima dimecres quan un agent va parlar de la pluja d'ampolles d'aigua que van rebre en sortir de l'escorcoll i, quan se li va demanar que quantifiqués el xàfec, va quedar entre dos i cinc.

Les defenses han reclamat repetidament que es recordi els testimonis que es troben sota jurament i que estan obligats a dir la veritat. Però el jutge Marchena també va deixar clar dimarts davant les protestes dels lletrats que "sobre un error de valoració no existeix el fals testimoni". De sobte, el terreny a recórrer per a la creativitat en les declaracions es va fer gairebé infinit.

La feina dels advocats de la defensa es concentra, doncs, a intentar desacreditar les paraules dels testimonis que dibuixen escenaris de violència. Pina ha demanat a l'agent S17971T si va explicar al seu superior encarregat de fer l'atestat les amenaces de mort que havien escoltat. I aquest ha assegurat que així ho va fer, "amb pèls i senyals", inclòs el "us matarem" que acabava de pronunciar. "Hi ha explicació perquè no ho inclogués en l'atestat?", ha demanat, sense que el testimoni li pogués donar raó d'un oblit tan important.

Prèviament ha estat també Pina qui ha demanat a l'agent H12669K que acabava d'assegurar que havia vist en l'escorcoll a Unipost, "per primer cop" en la seva vida professional, "el reflex de l'odi", si aquesta situació li va provocar la necessitat d'agafar una baixa o algun tipus de tractament. "Hi estic habituat", ha estat la resposta. No han calgut més preguntes.