El judici de l'1-O ha entrat finalment en l'esperat moment de visionat d'imatges dins la fase documental. Però no ho fa sense polèmica. La fiscalia s'ha estrenat posant en evidència serioses mancances de la preparació de les seves proves. El fiscal, Jaime Moreno, s'ha declarat "incapaç" d'ubicar alguns dels vídeos que ha proposat que s'exposin davant del tribunal com a prova documental malgrat les repetides peticions al respecte de les defenses. No només això, Moreno s'ha equivocat en alguna de les ocasions en què s'ha aventurat a datar imatges, i ha repetit alguns dels documents que havia programat per exhibir.

"Me encantaria poder dir que és un lloc concret, però sóc incapaç de saber-ho exactament", ha confessat Moreno quan l'advocada Ana Bernaola, de la defensa de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, ha reclamat la identificació. El president de la sala, Manuel Marchena, ha fet constar la incapacitat confessada pel fiscal i la protesta de les defenses. Però el vídeo s'ha projectat. Igual com s'ha pogut veure la resta d'imatges que Moreno ha estat incapaç d'identificar.

No obstant, davant la insistència d'exposar vídeos sense poder ubicar-los geogràficament, Bernaola ha reclamat, si més no, situar-los a quina data corresponien, atès que el fiscal presentava vídeos del 20-S, imatges de l'1-O i episodis d'escarnis contra cossos policials estatals sense concretar a quin moment corresponien.

Clima general

"S'està demanant del fiscal una identificació que res ve a afegir respecte del que les defenses saben", ha protestat el fiscal, que ha explicat que el vídeo que s'acabava de projectar era un escarni a l'hotel Avenida de la Seu d'Urgell que els lletrats podien identificar. Amb tot ha assegurat que el propòsit de l'acusació no era parlar del que s'havia produït en algun lloc concret sinó deixar clar que "va ser un clima en tots els col·legis i en tots els llocs".

Aquí sí, el president de la sala ha hagut d'admetre que el fiscal entrava ja en el terreny de la valoració. De la seva banda, l'advocat Jordi Pina ha insistit en l'"especial transcendència" d'ubicar els vídeos en els moments i llocs concrets per poder-los contrastar amb les declaracions que s'han escoltat a la sala. "No és un caprici de les defenses", ha advertit Pina.

La resposta de Marchena ha estat insistir en l'existència del que ha descrit com un "problema": "que el fiscal manifesta un cop i un altre que aquesta dada hi ha ocasions en què no està al seu abast". I els vídeos de la fiscalia han continuat exhibint-se.

Les dificultats del fiscal no han acabat aquí. Moreno tampoc ha estat capaç d'identificar correctament alguns dels vídeos com els dels talls a la via de l'AVE de l'estació de Sants de Barcelona, que ha situat durant l'aturada de país del 3-O quan en realitat es van produir el 8 de novembre. Igualment, ha caigut en algunes repeticions de vídeos que s'ha programat dos cops i que el jutge ha hagut d'aturar. 

El tribunal, però, ha acceptat en tot moment el visionat proposat pel fiscal. Amb poques excepcions. Marchena ha ordenat eliminar l'àudio d'imatges quan van acompanyades amb veu en off dels periodistes o bé descartar un vídeo inclòs pel fiscal per mostrar a la sala del programa d'Intereconomía El Gato al Agua, que, en constatar que es tractava d'una tertúlia.

Quan a la tarda s'ha reprès la sessió amb nous vídeos de la Fiscalia, Moreno ha intentat esmenar la incapacitat exhibida al matí per ubicar les imatges, i no només ha datat i ubicat els vídeos sinó que fins i tot els situava en l'hora en què es produien. El que no ha pogut evitar ha estat la repetició de vídeos, que en alguns casos han arribat a aparèixer tres cops.