La desfilada dels testimonis al Suprem s’està convertint en un autèntic embolic arran de la llargada d’alguns dels interrogatoris que fan saltar pels aires les previsions del tribunal. La quarta setmana de sessions s'ha obert aquest dilluns amb quatre hores d’interrogatori a l’exsecretari d’Estat de Seguretat del govern del PP, José Antonio Nieto, que s’ha cruspit tot el matí, i de retruc els altres tres testimonis que hi havia previstos. El primer de la cua, l’exdelegat del govern a Catalunya Enric Millo, un dels protagonistes de la política catalana en la resposta de l'Estat al procés i l'aplicació del 155.

Amb el col·lapse del matí, el tribunal ha hagut de reprogramar l’agenda i ha anunciat que a primera hora de la tarda les declaracions es reprendrien amb Millo. Això no obstant, amb l’àpat s’han reorganitzat de nou les intervencions i en comptes de Millo, Marchena davant la sorpresa de bona part de la sala ha cridat a declarar el president del Parlament, Roger Torrent.

Després de desaparèixer de la tarda amb la mateixa agilitat que del matí, Millo ha acabat aterrant a les previsions de demà dimarts, a les 9,30. El seguirà Juan Antonio Puigserver, exsecretari general tècnic del ministeri de l’Interior, i l’exconsellera de Presidència Neus Munté.

Tot plegat obligarà a ajornar un dels plats forts del judici que havia d’obrir l'interrogatori de dimarts, el coronel de la Guàrdia Civil, Diego Pérez de los Cobos, al qual l’exministre Juan Ignacio Zoido va fer responsable sense cap mena de subtilesa de les decisions al voltant del dispositiu policial que es van adoptar l’1-O.

Per contra, amb la intervenció de Torrent, s’ha canviat de tema al Suprem i s'ha obert a les 4 de la tarda el capítol dedicat al Parlament. A banda de l'al·legat de Torrent davant del tribunal, l'interrogatori al president de la cambra ha donat peu a una classe magistral del president de la sala, Manuel Marchena, sobre el que ha descrit com a “l’exercici del principi de contradicció”. L'efecte d'aquest principi és que ha impedit les defenses interrogar el testimoni sobre qualsevol tema que no fos aquell pel qual havia estat convocat per l’acusació popular. Les protestes dels lletrats s’han tancat, no sense dificultats, amb un “no em discuteixi” de Marchena.

Tot seguit han arribat els membres de la Mesa, el dirigent de Ciutadans José Maria Espejo Saavedra i el socialista David Pérez. Aquest últim ha tancat l’interrogatori amb una cascada de 29 “efectivament” i 9 “no recordo” concentrat en 15 minuts, rere els quals han fet entrada l’exlletrat major del Parlament Antoni Bayona i el secretari general de la Cambra, Xavier Muro, que s’ha convertit en el primer testimoni que declarava sense mostrar el seu rostre.

Abans que Marchena aixequés la sessió, l’advocat de la defensa Jordi Pina ha volgut advertir al president de la sala que el testimoni de Pérez de los Cobos serà llarg i es podria repetir la situació d’avui, amb la diferència que Nieto era el primer del dia, i de los Cobos ha quedat incrustat al mig de la jornada. El no es preocupi amb què ha respost Marchena, assegurant que totes les parts tindran el temps que els calgui per interrogar no ha fet més que confirmar que les previsions de demà són d'un nou embolic de testimonis.