"Ja podem tenir la certesa que aquest no serà un judici just". Així ho ha denunciat el president Quim Torra, que aquest dissabte ha visitat els presos polítics a Soto del Real i Alcalá-Meco. A tres dies de l’inici del judici, el cap del Govern els ha traslladat el seu escalf i ha reclamat "coratge" a Pedro Sánchez per dialogar sobre el dret a l'autodeterminació.

A la sortida de Soto del Real, el president ha avisat que, amb les condicions del trasllat i el funcionament diari del judici, “ja podem tenir la certesa que no serà un judici just” i amb les garanties suficients. En aquest sentit, ha explicat que els presos li han demanat que “expliqui al món la farsa que s’ha construït per decapitar una idea de llibertat i autodeterminació”.

Sobre la suspensió de les negociacions amb la Moncloa, Torra ha lamentat la “reculada” del govern espanyol, a qui ha acusat d’haver-se aixecat de la taula. Ha insinuat que potser hi ha “influït l’amenaça de la mobilització de la ultradreta o dels barons del PSOE”. És per això que li ha reclamat “diàleg i valentia” per a parlar de dret d’autodeterminació.

President Generalitat Quim Torra Soto del Real - ACN

“Nosaltres estem cargolats a la taula del diàleg, però un diàleg amb garanties, amb calendaris, amb contingut”, ha sostingut el cap de l’executiu. Ha insta t Sánchez a parlar d’autodeterminació, que el govern espanyol presenti la seva proposta i que hi hagi un “relator internacional”. Ha assenyalat que “les dues parts han d’assumir riscos”.

Segons Torra, els presos polítics li han demanat que el Govern sigui “el seu altaveu del món” per “acusar” l’Estat espanyol. “Com diu l’amic Jordi Sànchez, hi van amb la bandera del diàleg i l’autodeterminació, sempre juntes”, ha dit a tres dies de l’inici del judici al Tribunal Suprem.

El president ha visitat tots els presos polítics aquest dissabte a Madrid. Primer s’ha vist amb Carme Forcadell i Dolors Bassa a Alcalá-Meco, i després amb Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Quim Forn, Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull a Soto del Real.