A la sentència de l'1-O s'hi ha d'arribar amb "unitat estratègica" dels qui defensen els drets i llibertats. Així ho ha assegurat el president Quim Torra aquest dimecres des de Madrid, en una declaració institucional des del Centre Cultural Blanquerna després de l'última sessió del judici al procés. “Demà el tribunal començarà a redactar la sentència”, ha assegurat el cap del Govern.  “Només és responsabilitat nostre que ens posem a redactar el futur lliure de Catalunya”, ha reblat.

Després d’assistir a l’última sessió del Tribunal Suprem, i davant dels qui “puguin dubtar de la determinació” del seu executiu, Torra s’ha compromès a construir la unitat del sobiranisme. I ha deixat clar quin és el seu objectiu: “Sapigueu que el meu compromís ha estat i és treballar des del primer moment perquè Catalunya esdevingui un estat independent. Ara és l’hora del país”. Ha dirigit la crida unitària a dirigents polítics i civils, al seu Govern i als grups parlamentaris.

"La sentència serà també un missatge als més de dos milions de catalans que van votar l'1-O", ha assegurat el president de la Generalitat, que en aquest sentit ha afegit que "la resposta a la sentència no pot ser cap altra que l'afirmació d'un dret que no pertany a un president, sinó a tot un poble".

En aquest context, Torra ha demanat "deixar de banda les diferències legítimes que podem tenir" per a "unir-nos per un sentit de llibertat, fraternitat i justícia". I ha desenvolupat: "Ara és l'hora de la unitat estratègica, de compartir un horitzó i un rumb. Aquesta és la nostra responsabilitat, d'intentar fins al darrer alè l'entesa dels defensors de les llibertats i els drets civils i polítics".

En un discurs també en anglès i castellà, el cap del Govern ha recordat l'informe del grup de treball de l'ONU que demana l'alliberament dels presos polítics. "Espanya està violant el dret internacional i ho denunciarem", ha avisat, dirigint-se també al govern espanyol de Pedro Sánchez. Ha recordat el recorregut previ de la causa fora d'Espanya: "Els tribunals europeus també van deixar clar que no hi havia ni tan sols indicis de rebel·lió i sedició i Espanya va retirar les peticions d'extradició del president Puigdemont i la resta d'exiliats polítics".

Després del "judici farsa", el president de la Generalitat ha defensat que "avui més que mai, davant la vulneració de drets, la independència de Catalunya és una causa justa".

"El procés cap a la independència va començar el 2010 amb una sentència", ha recordat Torra, que ha reblat que "ara pot culminar també amb una sentència". I ha conclòs la seva declaració parafrasejant l'última paraula de Jordi Cuixart: "Jo també estic convençut que ho tornarem a fer".