Avui compareixença exprés de testimonis a la sessió del matí del Tribunal Suprem. Dotze testimonis en dues hores per demostrar que allà on no va anar la policia espanyola durant 1-O la jornada va ser pacífica i va transcórrer amb normalitat. Sense violència. Que la violència i la manca de normalitat va venir de l'estat espanyol per mirar d'impedir el referèndum.

Els testimonis que han comparegut avui eren en diferents centres de votació. En cap d'aquests punts, però, no hi va haver càrregues de la policia espanyola ni de la Guàrdia Civil. I en tots els centres en qüestió hi van anar els Mossos, el famós binomi, però els va ser impossible tancar el col·legi per la gran quantitat de persones concentrades.

Relat pràcticament calcat entre tots els testimonis, que tenien un guió après del qual no s'han desviat.

 En cap moment hi va haver violència

"Els Mossos van venir però no van poder entrar", ha dit Isabel Castell. I ha afegit: "L'ambient era festiu i de satisfacció". "Els Mossos ho tenien molt complicat per tancar el col·legi perquè hi havia molta gent", ha explicat Alfonso Barceló. I Antoni Sala ha afegit que "van venir els Mossos, però de manera tranquil·la els vam dir que no entrarien".

Maria Rosa Arboix també ha remarcat que la por va fer tancar centres: "A les 17.30 h, com que ens arribaven notícies del que passava en altres centres, vam decidir tancar el centre".

Joaquim Maria Palau també ha fet èmfasi en el fet que ningú volia impedir l'acció policial si els cossos i forces de seguretat pretenien entrar per força tal com estaven veient que feien en altres llocs: "Vam acordar que si venia la policia els cediríem el pas; no volíem que es destrossés material del col·legi".

Va ser un dia festiu, amb moltes activitats

Com tots els testimonis, avui tampoc ha quedat clar com van arribar les urnes als col·legis electorals ni la resta de material. Ningú va veure res: "No sé qui va portar el material electoral". I ningú no en sap res: "Vaig entrar una urna al centre. No sé com va arribar fins allà".

La jornada va ser festiva i el referèndum coincidia amb la festa major del poble

Tots els testimonis també han coincidit a dir que l'1-O va ser un dia festiu, un d'ells Joan Torres: "L'1-O era un dia festiu. Per a molts era el més important de la nostra vida".

També ha parlat de la por quan va veure les càrregues de la policia espanyola: "De cop va arribar la por; vam començar a sentir notícies sobre les actuacions policials".