L'1-O milers de persones van omplir les portes dels punts de votació i també les hores prèvies. Des del divendres 29 de setembre es van fer diverses activitats als centres, moltes organitzades per les AMPA i sota la instrucció dels sindicats.

Avui Ramon Font de la USTEC ha dit clarament que no van demanar permís a la Conselleria d'Educació per muntar les activitats i que, de fet, no ho fan mai. Aquestes activitats van servir per omplir els espais i fer impossible l'actuació dels binomis dels Mossos d'Esquadra que quan van arribar es van trobar les entrades dels centres plenes de gent.

"Recordo molta gent, la societat civil organitzada, dient que anéssim a les escoles a defensar els nostres drets", ha dit Ramon Font. Font ha declarat fent sortir de polleguera en alguns moments Manuel Marchena, que avui està especialment irritable.

Font a mantingut el to desafiant: "L'1-O sabia que es prohibia el referèndum però no es prohibia anar a votar".

Sobre el 20-S ha dit que "era una manifestació pacífica i reivindicativa" i que "Sànchez i Cuixart van pujar al cotxe per enviar la gent a casa".

 

Les porres trenquen moltes coses, algunes no es veuen 

Marina Garcés, professora universitària i membre d'En peu de pau, havia d'exposar la crida pacífica que sempre es va fer de les mobilitzacions, però ha estat impossible establir un relat en la seva declaració. Garcés ha il·lustrat l'explicació amb detalls personals com "jo l'1 d'octubre vaig al·lucinar", que Marchena no ha volgut deixar passar de cap manera: "Aquí no estem per avaluar el seu grau d'al·lucinació ni el seu estat febril".