"Mai vam rebre cap ordre i si l'haguéssim rebuda no l'hauríem complert. Ens jugàvem el nostre prestigi, la continuïtat com a cos. Això passa per la neutralitat, imparcialitat i el compliment de les ordres jurídiques". Sergi Pla, comissari en cap de la regió policial central dels Mossos ha comparegut avui com a testimoni en el judici al procés. I ho ha fet, com han fet tots els comandaments de la policia catalana, desmarcant el cos de les intencions i el projecte del Govern de la Generalitat i les declaracions del conseller d'Interior.

A diferència de la resta de mossos d'esquadra que han testificat, Pla no ha volgut ensenyar la cara a càmera.

"Per als Mossos va ser un esforç enorme, arribar a cobrir tots els centres de votació. No estàvem capacitats per complir l'ordre sense ajuda externa", ha dit el comissari. Pla ha volgut mostrar el que va suposar, no només el desplegament operatiu de l'1-O, sinó també el compliment de les ordres judicials: "En cinc o sis dies vam redactar mil actes. Això ens va suposar un esforç molt gran".

"Haurien entorpit les unitats d'ordre públic", ha dit Sergi Pla, cap de les ARRO, si haguessin intervingut en el tancament de col·legis on hi havia els binomis. Amb tot les unitats de Pla van intervenir en 5 col·legis requisant urnes i paperetes. Els homes de Sergi Pla van tancar 15 punts de votació. 

Un policia espanyol a la BRIMO

"Soc inspector de la policia nacional", ha dit Sergi Pla en el moment que li ha demanat la fiscalia quan Jaime Moreno li ha preguntat. I és que és sabut des fa temps que Pla ingressa al cos dels Mossos d'Esquadra durant el desplegament a Catalunya provinent del Cos Nacional de la Policia. 

Sergi Pla va ser un dels homes de confiança durant l'època de Felip Puig a la Conselleria d'Interior protagonitzant els episodis més violents dels antiavalots en manifestacions antisistema. Pla va ser destituït quan va marxar Puig i se'l recorda per la seva intervenció al Salvados de Jordi Évole on es vantava de la contundència de la BRIMO en un moment en que el conseller ja era ja qüestionat per la seva vehemència. 

Els sindicats se'n desmarquen

Abans de Sergi Pla ha declarat Josep Guillot, que ha assegurat que no hi va haver cap ingerència del conseller d'Interior.

Guillot, del sindicat de comandaments de Mossos, ha explicat que el conseller Joaquim Forn va deixar clara la separació entre la política i la feina policial i no hi va haver "cap ingerència" de la Conselleria d'Interior. "Si n'hi hagués hagut alguna l'hauríem denunciat".

josep guillot suprem

Guillot, que ha explicat que en 30 anys al cos de Mossos mai havia vist un dispositiu com el que es va organitzar l'1-O, ha estat el primer testimoni que ha declarat aquest dimarts davant del tribunal que jutja el procés.

El sotscap dels Mossos ha explicat que es va fer un comunicat després de les declaracions de Joaquim Forn: "El 4 i el 23 de setembre vam fer comunicats per deixar clara quina seria la nostra actuació. Ens desmarcàvem de la retòrica política del conseller".

Com a policia judicial, obeïm els jutges i el ministeri fiscal

Sobre l'1-O Guillot ha remarcat l'excepcionalitat del dispositiu: "Fa 30 anys que soc al cos de Mossos i mai no havia vist un dispositiu com el de l'1-O".

Guillot ha volgut marcar la diferència entre les actuacions dels Mossos i de la policia espanyola: "Els Mossos fan servir la força de manera quirúrgica, només si és imprescindible".