Avui han declarat, citats per Òmnium Cultural, diversos advocats que l'1-O van assistir i assessorar la multitud que estava a les portes dels centres de votació. 

"La gent estava alegre fins que va arribar la policia amb les porres", ha dit Lluís Matamala, el primer dels lletrats que ha recuperat el relat de l'1-O. 

Lluis matamala testimoni 1 O

"La gent cridava de por", ha explicat Jaume Pich per il·lustrar la situació davant el tribunal. Els advocats han relatat com la gent estava asseguda a terra, en molts casos amb els braços alçats i cantant "som gent pacífica". "A Callús va venir la Guàrdia Civil. Els votants vam seure a terra i vam guardar silenci absolut", ha explicat Sílvia Carmona.

Van tirar l'alcalde a terra i en aquests moment vaig sentir els dos únics insults de tota la jornada. Dues persones van dir 'fills de puta' als policies

Els lletrats també han exposat com la policia no anava amb cap ordre judicial ni donava gaire explicacions. Han relatat cops de porra a l'esquena i arrossegaments: "Hi ha agents que ens trepitgen, ens claven puntades, ens peguen amb la porra i amb l'escut", ha descrit Carmona. 

"Li vaig dir a un agent que pensés bé el que feia perquè ens estava fent mal", ha dit Jaume Pich, que també ha admès que "la gent era conscient que era un acte de desobediència civil".

Jaume Pich judici procés

Tots han negat agressions dels votants a la policia. I sobre els cops als testicles han explicat que el cos a cos amb les porres i els escuts hauria pogut provocar algun cop als testicles.