Avui han començat a declarar els antiavalots espanyols que van carregar durant l'1-O en diferents punts de votació.

Alguns més continguts que uns altres, tots han coincidit que els votants tenien "una actitud hostil" i que van haver d'apartar els manifestants que bloquejaven les portes. Cap d'ells va veure policies donant puntades de peu, ni tirant ningú per les escales de l'institut Pau Claris, ni ferits. I la majoria admeten els cops de porra però els justifiquen.

"Comença a ploure de tot", relaten, "tanques, cons, llambordes...". "Ens van insultar: assassins, fills de puta, fores les forces d'ocupació, gossos assassins de l'estat". I d'altres més pujats de to: "gos, fill de puta, t'hauries de morir. Hauria de tornar ETA i matar-vos".

Sobre la intervenció al Ramon Llull, un dels testimonis ha justificat el llançament de pilotes de goma: "vam tirar pilotes de goma com a últim recurs". Durant el relat de la intervenció policial els testimonis en explicat que estaven atrapats en una trampa per a ratolins.

Sempre es va fer de forma adequada, oportuna i proporcional

El relat més extravagant, però, ha estat el del policia amb TIP 100.445 que ha definit les càrregues del col·legi Estel i la Fundació TriniJove on, segons paraules del mateix testimoni, "allò no era rumba catalana. Allò no era un ambient lúdic i festiu. Era odi".

Deien que eren gent de pau, però son gent plena d'odi

Aquest mateix antiavalot a acabat comparant els votants de l'1-O amb el terrorisme del País Basc: "La mirada era de voler matar. Només ho e vist al País Basc amb terroristes".

I després ha entrat en el detall de com va intentar apartar la gent de davant la porta: "hi havia un dona de 40 quilos, però era una tigressa". I aquí el president del tribunal Manuel Marchena l'ha tallat. 

Alguns antiavalots van veure encaputxats i justifiquen la càrrega i haver disparat salves perquè els van tirar tanques, cadires i cons. I alguns testimonis han negat veure com la policia colpejava amb la porra manifestants que estaven asseguts a terra. Només un dels testimonis ha admès colpejar amb la porra: "Es va fer ús de la defensa per apartar-les, i això comportava colpejar-los".

Contra els Mossos

Com si s'haguessin posat d'acord, els antiavalots espanyols han coincidit en que els mossos tenien una "actitut passiva i colaborativa" amb els organitzadors del referèndum.

Alguns no els van ni veure. I d'altres expliquen que els van veure una parella durant la retirada.

L'últim dels testimonis també ha deixat clar que els Mossos no els van auxiliar en cap moment: "hi havia una patrulla de mossos llunyana i no ens van ajudar en cap moment". Judith Gené, que avui representa a Joaquim Forn, ha demanat al testimoni si aquests mossos eren de seguretat ciutadana i si es va demanar reforç a la BRIMO. I l'agent a dit que no.