Durant els pròxims dies, el relat dels agents de la policia espanyola que van irrompre en els punts de votació —tots demanats per la fiscalia per mirar d'avalar la violència dels votants— ocuparà les sessions del judici.

"Tenien un pla perfectament organitzat", ha dit un d'ells quan s'ha justificat per no haver trobat ni urnes ni res després de destrossar una escola. Dels votants que estaven fent resistència pacífica n'han dit que anaven "encaputxats i amb cascs de moto", "algun amb dos cascs als braços" amb què assegura que va pegar als agents. Anaven amb "pals, cadenes i cascs", ha afegit un altre.

Sobre els insults, avui han explicat que els cridaven: "Basura, terroristes, animals; les vostres mares no estarien orgullosos d'això". Han explicat que els van colpejar les furgonetes i que hi hauria pogut haver un "delicte greu": "Imagini que hi hagués hagut un homicidi".

Tot i això, han justificat que no es va fer ni una sola detenció perquè hauria estat un despropòsit: "Si ens haguéssim posat a detenir, els hauríem detingut a tots".

Vam sentir que cantaven els Segadors

"Clima hostil", "em miraven com si els parlés en alemany, no feien cas", "hi havia molta quantitat de menjar i sacs de dormir. Ens va cridar l'atenció", "hi havia gent amb paraigua"... Són algunes de les consideracions dels agents que han declarat avui i que dibuixen l'altra versió de l'1 d'octubre.

Els policies, de fet, neguen i contradiuen el que mostren els vídeos, però que no es veuran fins més endavant: "Jo en cap cas vaig veure ningú caure per les escales".

Dubto que la gent concentrada actués de manera espontània

"Ens insultaven: 'fills de puta, covards'. En català. Insults que soc incapaç de traduir", ha dit ferm i contundent un dels agents. 

La policia contra Van den Eynde

Andreu Van den Eynde era un dels votants del col·legi Dolors Monserdà, el col·legi dels seus fills.

Hi ha vídeos on se'l veu perfectament intentar mediar amb els agents per evitar la intervenció. Avui aquests agents han explicat la seva versió: "Era una situació incòmoda. Ho havíem de fer amb la màxima celeritat possible, però es va prendre el seu temps per llegir l'ordre"

Finalment la policia va decidir actuar. "Aquest senyor no pinta res aquí", ha dit el testimoni en relació a l'advocat un cop ja li havien ensenyat l'ordre judicial.